Україна рятує своїх: повернення полонених

Україна рятує своїх: повернення полонених

Укрінформ
28 вересня, 15:00 - брифінг на тему: «Україна рятує своїх: повернення полонених».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Дмитро Лубінець - Уповноважений з прав людини; Андрій Юсов - представник Головного управління розвідки (онлайн).

Ключові теми:

Україна рятує своїх: процес повернення полонених:

  • як відбувається процес обміну;
  • умови утримання та зв’язок з нашими полоненими;
  • процедура звільнення цивільних полонених українців;
  • стан здоров’я та реабілітація звільнених.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Лубінець та ГУР закликають журналістів поки утриматися від спілкування із звільненими з полону рф захисниками

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець і представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов закликали журналістів хоча б два тижні утриматися від спілкування зі звільненими з полону рф українськими захисниками.

Про це Юсов і Лубінець заявили під час брифінгу у Медіа Центрі Україна - Укрінформ, відповідаючи на питання, коли журналісти зможуть поспілкуватися з тими, хто був у полоні рф.

“Насамперед перший період, дійсно — це період реабілітації. І по-людськи є прохання: щоб перші два тижні ця комунікація була якомога менша. Бо це дуже важливий період і адаптації, і реабілітації, і роботи з фахівцями”, - уточнив Юсов.

Представник ГУР Міноборони зазначив, що військовослужбовці при цьому так чи інакше будуть питати згоди у своїх командирів. “Це і позиція самих людей. Хтось схоче спілкуватися із задоволенням, хтось скаже, що він поки що просив би утриматися (від цього — ред.)”, - заявив Юсов.

Зі свого боку Лубінець уточнив, що якийсь час має пройти для наших звільнених з російського полону громадян у закритому або напівзакритому режимі, щоб організм відновився у медичному сенсі. І це стосується також родичів звільнених військовополонених.

“Тобто, вони (родичі — ред.) з собою привозять якісь цукерки, якусь домашню їжу, а потім... через 2 дні або на наступний день у них (звільнених з полону рф наших співгромадян — ред.) ще додатково (можуть з'явитися — ред.) проблеми з травленням через велику калорійність, жирну їжу, ці цукерки. Тому при всій повазі - якийсь час має бути такий напівзакритий (для звільнених громадян — ред.) режим”, - сказав він.

Іншим важливим аспектом щодо цього він назвав юридичну складову.

“Поки хлопці повернулися, то вони дуже короткий час все пам'ятають, - з ким вони перебували, кого вони бачили і з ким вони спілкувалися. А нам їх треба опитати. Нам треба встановити додаткову інформацію щодо наших героїв, які продовжують, зокрема, залишатися у полоні”, - уточнив Лубінець.

Український омбудсман заявив, що у психологічному розумінні людина буде пам'ятати ці речі невеликий час, оскільки так працює мозок — він швидко намагається забути всі жахливі речі, які сталися, після того, як з атмосфери такого жорстокого утримання людина повернулася додому і може розслабитися.

“І нам потрібно це пропрацювати, - потрібно оглянути і зафіксувати сліди побоїв, жорстокого поводження, тортур, - зокрема, ці численні порізи, застосування шокерів, побиття. У нас є один хлопець, у якого на голові численні рубці, через те, що його били не один раз залізними палками. І це теж все треба фіксувати”, - додав Уповноважений ВРУ з прав людини.

Лубінець зазначив, що він при всій повазі до представників ЗМІ має попросити їх дати звільненим захисникам якийсь час відновитися після пережитого.

“І ми коли спілкувалися з медиками, то особливо психологи і психіатри кажуть, що вони намагаються поспілкуватися із (тим чи іншим звільненим з російського полону українцем — ред.), щоб людина не згадувала (про те, що пережила, оскільки — ред.), її потрібно повернути у нормальне життя. А як тільки підходить журналіст — то перше питання на кшталт “Як вас тримали там?” автоматично може повернути людину у той же самий стан ( як одразу після повернення з російського полону — ред.)”, - сказав Лубінець.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути із російського полону більше 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них – громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

П'ятеро командирів “Азову” перебуватимуть до кінця повномасштабної війни України і рф у Туреччині під особистими гарантіями безпеки її Президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Лубінець заявив, що москалькова відправила його до “омбудсмана днр” після запиту щодо спільного візиту до Оленівки

Уповноважений ВРУ з прав людини заявив, що російський омбудсман тетяна москалькова після його запиту щодо спільного візиту в Оленівку надала відповідь, що він має звертатися до “омбудсмана днр” щодо цього, оскільки “днр” нібито є окремою державою.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ поінформував Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

“рф досі не надає можливості мені приїхати в Оленівку. Щодо того, яка була реакція (москалькової на пропозицію щодо спільного візиту у Оленівку — ред.), то була офіційна відповідь, що я, як омбудсман України, маю звертатися не до неї, а до омбудсмана так званої днр, бо (за її словами — ред.), це окрема “держава” і там окремий “омбудсман”, який займається цим питанням”, - сказав він.

На думку Лубінця, російська сторона у цьому питанні продовжує грати у гру “я не я, хата не моя”.

“Весь світ розуміє, що це — територія, захоплена рф, всі про це кажуть, окрім самої рф. Це — намагання сховатися від відповідальності, хоча це їх не рятує. Але ми продовжуємо над цим працювати”, - уточнив чиновник.

Лубінець, говорячи про Оленівку, зазначив, що, на жаль, наразі Україна не бачить приїзду туди окремої моніторингової місії ООН, яка була створена рішенням генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. Він поінформував, що генсек ООН заявив, що ця місія скоро приїде у Оленівку і проведе там незалежне розслідування.

“Я раніше давав аналіз цієї місії, де на фактах показав, що зі складу цієї місії - мова йде про трьох осіб, іноземців, - що вони фактично всі вже перебувають під впливом рф. Я не знаю, чи ООН сподобався мій аналіз, чи ні, але наразі вони, на мій погляд, роблять лише процес заради процесу. Вони наголошують, що звернулися до рф, і чекають дозволу туди приїхати”, - сказав Лубінець.

На його думку, всі "притомні" люди розуміють, що рф давно прибрала там усі докази цього військового злочину.

“Це інакше назвати не можна. І по тих фактах, які в нас є, по аналізу фото та відеоматеріалів, українські і міжнародні експерти зійшлися на думці, що це була заздалегідь спланована військова операція рф щодо знищення військовослужбовців окремої категорії - “азовців”, - переконаний чиновник.

Як повідомлялося, на засіданні Ради Безпеки ООН заступник генсека цієї організації з політичних питань Розмарі Дікарло заявила, що найближчими днями буде розгорнута місія, яка має встановити факти, пов’язані з терактом в Оленівській в’язниці, внаслідок чого загинуло 53 українських військовополонених.

9 вересня Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи склад місії зі встановлення фактів щодо інциденту в Оленівці 29 липня 2022 року, яка скоро розпочне свою роботу, заявив, що лише такий склад цієї місії міг задовольнити рф.

Лубінець: Ми завжди надаємо запити рф про великі обміни

Україна завжди надає запити до російської сторони про великі обміни громадян, але росія в одноосібному порядку приймає рішення, кого нашій державі віддавати, а кого — ні.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ поінформував Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

“Проблема в тому, що рф у одноосібному порядку приймає рішення, кого віддавати, кого - ні. Когось росія викреслює без пояснення, когось залишає. Тому ми завжди просимо про дуже великі обміни. На щастя, бачимо, що вони відбуваються, але, на жаль, ми бачимо, що вони не настільки великі, як би нам хотілося”, - сказав він.

Український омбудсман запевнив, що влада робить усе, щоб були великі обміни всіх на всіх.

“Ми давно пропонуємо вийти на формат “всіх на всіх”, і нам здається, що це має влаштовувати і рф. На жаль, ми поки бачимо, що це не так. Але над цим продовжуємо працювати”, - поінформував чиновник.

Український омбудсман зазначив, що основним завданням перед усіма, хто займається цим процесом, хто входить у Координаційний штаб із поводження з військовополоненими, стоїть повернення усіх - як військовополонених, так і цивільних - заручників, яких незаконно тримає рф.

“Ми тут не вживаємо слово “обмін” (щодо цивільних громадян — ред.), але повертаємо їх усіма можливими і неможливими способами. Нещодавно були повернуті й цивільні особи, і вони обов'язково будуть (повернуті у подальшому — ред.). Ми будемо їх повертати”, - запевнив зі свого боку представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

За словами представника ГУР МОУ, в України, окрім цивільних, яких захопили росіяни після 24 лютого, є й ті, кого вона взяла у полон у попередніх до цього роках — 2014, 2015, 2016 тощо, і ці окремі історії, на думку Юсова, дуже драматичні.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути із російського полону більше 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них – громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

Усі умови для лікування визволених з полону українців забезпечені державою - омбудсмен

Держава забезпечила всі умови для лікування і відновлення українських захисників, які були визволені з полону.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

За його словами, у день повернення українські герої і героїні були украй виснажені. Після того як лікарі оглянули кожного з 200 визволених, був наданий медичний висновок, що їх треба терміново доправити у лікарню. Нині вони перебувають у різних медзакладах.

“Абсолютно всі проходять медичне відновлення. Після цього буде тривалий процес реабілітації, і після цього вони будуть приймати рішення, зокрема щодо того, чи продовжувати свою військову службу”, - заявив омбудсмен.

Водночас він зазначив, що надходить багато пропозицій щодо реабілітації, протезування і допомоги українським громадянам - як в Україні, так і за кордоном.

Лубінець запевнив: “У нас є всі напрацьовані механізми, як це зробити, є кошти... Ми ставимося завжди позитивно до ініціатив збирання коштів на реабілітацію того чи іншого бійця, але можу сказати, що від держави все це забезпечено. Держава забезпечує абсолютно все — як лікування, так і реабілітацію і після цього — повне відновлення. Навіть якщо мова про довготермінове лікування або реабілітацію, навіть за кордоном, - держава про це подбала”.

За його словами, всі бранці під час перебування у полоні втратили вагу, причому кардинально.

“Я спілкувався з хлопцем, який втратив 63 кілограми. Хлопець з “Азова” сказав, що втратив понад 70 кілограмів. Найменше з того, що я почув, - це хлопець втратив 25 кг. Він при цьому дуже маленького зросту і сказав, що завжди вважав себе худим і навіть не міг припустити, що може втратити цю вагу”, - зазначив Лубінець.

У цьому зв'язку він заявив, що рф практично не надавала полоненим їжі і використовувала голод як один з елементів тортур, що системно застосовувалися щодо українських бранців.

Водночас він відзначив незламний моральний дух визволених з полону українців.

“Як рф не намагалася - нікого не зламала, хоча постійно намагалася це зробити. Морально всі наші герої та героїні виглядали абсолютно сильними, дуже раділи тому, що вони повернулися додому”, - сказав омбудсмен.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну повернуто з полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ.

П'ятеро командирів полку «Азов» перебуватимуть до кінця повномасштабної війни у Туреччині під особистими гарантіями безпеки її Президента.

Прикладів обмінів, подібних проведеному 21 вересня, у світі небагато - Лубінець

Прикладів подібних обмінів тому, що був проведений 21 вересня, у світі небагато, а сучасна Україна їх іще не робила. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

“Його (обміну - ред.) деталі ми, на жаль, повністю розкривати не можемо, щоб це не зашкодило наступним обмінам. Але зазначу, що це була надскладна операція. Це така командна, на мій погляд, велика робота, бо подібних обмінів сучасна Україна, напевно, не робила. І у світі, напевно, таких прикладів є небагато”, - сказав він.

Зі свого боку представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов зазначив, що цей обмін був великою серйозною операцією, і наразі, після завершення цього обміну, одразу паралельно готуються наступні.

“Вони обов'язково будуть. Триває підготовка до великого процесу, - і це серйозний довгий шлях — щодо формату обміну “всіх на всіх”, так і окремі обміни будуть тривати”, - запевнив Юсов.

Він нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну відбулося близько 20 офіційних обмінів, у рамках яких було повернуто більше 800 українських цивільних громадян і захисників.

“Але, звичайно, дуже багато громадян ще залишається у полоні. Родичі українських полонених захисників чекають на повернення своїх рідних додому - і вони обов'язково будуть повернуті. Координаційний штаб, Президент, омбудсман, - вся держава Україна над цим працює”, - зазначив представник ГУР Міноборони.

Відповідаючи на питання, Юсов сказав, що наразі можна констатувати те, що умови тримання українських військовополонених є незадовільними, і в багатьох випадках вони не відповідають Женевським конвенціям.

“Якби був вільний доступ МКЧХ і представників ООН, так, як це має бути, до умов утримання українських військовополонених, то це було б належним чином зафіксовано. Але ми всю інформацію збираємо і фіксуємо, - я маю на увазі, що це робить і Координаційний штаб, і всі правоохоронні органи, які задіяні в цьому процесі”, - сказав Юсов, зазначивши, що цьому, безумовно, буде надана оцінка.

Окремо він поінформував, що весь світ міг побачити стан повернутих російських і українських полонених.

“Україна забезпечує доступ до місць утримання (російських військовополонених — ред.) міжнародних структур, Червоного Хреста. Наша держава поводиться з російськими військовополоненими відповідно до міжнародних норм і Женевських конвенцій — це стосується і харчування, і медзабезпечення, і умов утримання та іншого”, - заявив представник ГУР Міноборони.

За його словами, це є однією з причин, коли українські захисники, звертаючись до російських солдат, які потрапляють на український фронт, закликають їх здаватися і не боятися цього, бо Україна поводитиметься з ними відповідно до Женевських конвенцій. “Ми — цивілізована демократична країна. І це бачить весь світ”, - сказав представник ГУР МОУ.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону більше 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них – громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

У полоні українці утримувалися у жахливих умовах і не зустрічалися з представниками МКЧХ - омбудсмен

Українські захисники і захисниці, яких вдалося визволити з російського полону, відзначали жахливі умови утримання.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Місця були не прилаштовані до такої кількості (утримуваних осіб — ред.). Зрозуміло, що якихось юридичних моментів, як визнання військовополоненими, статус комбатанта — цього не відбувалося. Ще скажу про поширену практику так званих зустрічей. Тобто, (людей — ред.) пропускали крізь стрій, де били резиновими кийками, і коли ці кийки ламалися, то після цього використовувалися дерев'яні палиці”, - сказав він.

За словами омбудсмена, полонених також змушували весь час тримати голову опущеною донизу, а “хто це порушував — того додатково били”.

Лубінець зазначив, що українські військовополонені у неволі "жодного разу" не спілкувалися з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста.

“Вони (представники МКЧХ — ред.) були присутні при виході з Азовсталі, і наші військовополонені їх бачили. Навіть дехто сказав, що їм роздали листівки від МКЧХ, які треба було заповнити для ідентифікації.., а вони (МКЧХ - ред.) після цього приїдуть і заберуть. Роздати роздали, але після цього ніхто не приїжджав і ніхто не забрав (ці бланки — ред.)”, - заявив він.

У цьому зв'язку уповноважений наголосив, що це питання є принциповим для української влади і для нього особисто. За його словами, рф дозволяє собі порушувати Женевські конвенції, застосовувати тортури до українців, тримати їх у жахливих умовах, не надавати меддопомогу і їжу у достатній кількості саме тому, що ніхто не може це перевірити.

“Тобто, вони просто не допускають представників МКЧХ (до полонених — ред.). І на мій погляд, саме це і створює передумови для подібного ставлення до наших військовополонених. Якби була інша ситуація, то російська сторона так би не діяла”, - заявив Лубінець.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну повернулися з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ.

П'ятеро командирів полку “Азов” перебуватимуть до кінця повномасштабної війниу Туреччині під особистими гарантіями безпеки її президента.

П'ятеро командирів «Азову» перебуватимуть до кінця повномасштабної війни України і рф у Туреччині під особистими гарантіями безпеки її Президента Реджепа Тайїпа Ердогана.

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі триває робота щодо наступних обмінів полоненими.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-