Війна в Україні та посуха знизили світові запаси зерна до десятирічного мінімуму

Війна в Україні та посуха знизили світові запаси зерна до десятирічного мінімуму

Укрінформ
Світ рухається до найнижчого рівня запасів зернових культур за останні роки, незважаючи на відновлення експорту зерна з України.

Про це з посиланням на дані Міжнародної ради зерна повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Зазначається, що експорт кукурудзи та пшениці з України зріс після того, як угода з росією за посередництва ООН дозволила відновити поставки з портів, які були заблоковані з початку війни. Але ще невідомо, скільки Україна зможе експортувати, особливо якщо війна затягнеться.

«Це ніби помилкова надія на те, що Україна збирається подолати нинішній розрив у попиті та пропозиції», - вважає голова вашингтонської сільськогосподарської консалтингової компанії World Perspectives Гарі Блюменталь.

Читайте також: Україна має достатньо пшениці для власних потреб і для допомоги іншим - Сольський

Очікується, що в 2022 році Україна збере від 25 до 27 мільйонів тонн кукурудзи в порівнянні з 42,1 мільйонами тонн у 2021 році, згідно з офіційними оцінками.

За словами віцепрезидента компанії Univar Solutions Кевіна Хека, поставки пшениці та іншої сільськогосподарської продукції з України становлять лише частину довоєнного рівня, до того ж, «постачання яке надходить з цього району, може бути припинено в будь-який момент».

Санкції, пов’язані з війною, означають, що росії також буде важко експортувати, як очікується, рекордно великий урожай пшениці.

Читайте також: ЗСУ вживають максимальні заходи безпеки для захисту «зернових коридорів» – Гуменюк

Водночас крім війни, розв’язаної рф проти України, світ зіткнувся із ще однією проблемою, що вплинула на обсяги запасів зернових культур – посухою. Погана погода в ключових сільськогосподарських регіонах від Сполучених Штатів до Франції та Китаю призводить до скорочення врожаю зерна та зменшення його запасів, що підвищує ризик голоду в деяких із найбідніших країн.

Відповідно до розрахунків Reuters на основі урядових даних, коефіцієнт, який враховує запаси пшениці в США порівняно з використанням і відображає рівень запасів, у 2022/23 роках знизиться до дев’ятирічного мінімуму. Прогнозується, що цей же коефіцієнт досягне дев’ятирічного мінімуму для сої в США.

Читайте також: Мішель в ООН назвав вершиною цинізму погрози росії не продовжувати «зернову угоду»

«Зрештою, на балансі ми виявимо, що це буде ще один рік, коли світове споживання перевищить світове виробництво», - сказав президент консалтингової компанії AgResource Ден Бассе.

Міжнародна рада зерна прогнозує, що світові запаси кукурудзи до кінця «врожайного» 2022/23 року будуть на 28% меншими, ніж п’ять років тому, і найменшими з сезону 2010/2011 років. Очікується, що на кінець цього періоду світових запасів кукурудзи вистачить лише на 80 днів споживання.

Читайте також: Україна відправила вже 120 тисяч тонн зерна за програмою ООН

Зазначається, що якщо нинішня посушлива погода в Південній Америці збережеться в основному посівному сезоні, світові запаси зерна можуть скоротитися до ще більш загрозливого рівня.

Як повідомлялося, з 1 серпня з українських портів вийшло 231 судно з 5,29 мільйона тонн агропродукції для країн Азії, Європи та Африки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-