Оперативна та гуманітарна ситуація в Маріуполі

Оперативна та гуманітарна ситуація в Маріуполі

Укрінформ
27 вересня, 14:00 - брифінг на тему: «Оперативна та гуманітарна ситуація в Маріуполі».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Вадим Бойченко - міський голова Маріуполя.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Із захопленого Маріуполя примусово потраплять до війська рф понад 10 тис. чоловіків – Бойченко

Із захопленого загарбниками Маріуполя примусово можуть потрапити до війська рф та потім на фронт воювати проти України понад 10 тисяч чоловіків, місцевих мешканців. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

«Якщо говорити про кількість людей – скільки там (у захопленому ворогом Маріуполі – ред.) може потрапити до лав так званого війська російської федерації, або так званої днр, то це більше 10 тисяч чоловіків, які сьогодні знаходяться в небезпеці», - сказав мер.

Він зазначив, що наразі виїхати з Маріуполя складно і з кожним днем виїжджає з міста все менше мешканців.

«Ми бачимо по статистиці, що, якщо ще тиждень тому виїжджало до України десь 80 – 120 людей на добу, то зараз, за минулу добу, виїхали з Маріуполя вісім людей. Тобто це свідчить про те, що Маріуполь закривають», - сказав Бойченко.

За його словами, люди, які залишаються безпосередньо в Маріуполі, потрапляють в небезпеку, тому що загарбники нікого жаліти не будуть.

«Вони сьогодні не жаліють своїх людей, як вони жалітимуть людей, яких вони вбивали з початку цієї війни. Вони ж зупинилися на порозі міста і потім почали артилерією, авіацією нищити місто. Тобто, вони направлять цих людей до мобілізації, а потім на фронт, і будуть використовувати їх як м’ясо. На жаль, це так уже відбувається», - констатував міський голова.

Проте він закликав усіх виїжджати з Маріуполя, тому що це дасть можливість уникнути мобілізації в армію рф.

«Можливість (уникнути мобілізації ворогом – ред.) така є – треба виїжджати з міста Маріуполь!», - наголосив Бойченко.

Як повідомлялося, мешканцям захопленого російськими військовими Маріуполя вже повідомляють, що 29 вересня їм треба з’явитися до військкомату з паспортом та особистими речами. Такі повідомлення приходять їм на мобільні телефони.

21 вересня президент рф володимир путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію.

Міністр оборони рф сергій шойгу повідомив, що в межах часткової мобілізації будуть призвані 300 тисяч резервістів.

Пізніше з'явилася інформація, що у засекреченому сьомому пункті відповідного указу путіна зазначено іншу кількість мобілізованих - 1-1,2 млн осіб.

Загарбники у захопленому Маріуполі проводять не референдум, а соцопитування під дулом автомата – мер

У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі загарбники проводять не референдум, а соціологічне опитування у присутності військового, озброєного автоматом.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

«Сьогодні не можна проводити так званий референдум у місті (у Маріуполі – ред.), яке знищене на 50%, яке пошкоджено на 90%. Місто, яке отримало такого жаху і страху від російської агресії, яка вбила людей за два місяці більше, ніж фашисти у Другу Світову війну за два роки окупації. Про яке волевиявлення можна сьогодні тут казати? Це соціологічне опитування, яке проводить російська федерація на території окупованого Маріуполя. І крапка. І соцопитування проводить під дулами автоматів», - сказав Бойченко.

Він нагадав, що референдум – це волевиявлення більшості людей, а ніякої більшості наразі у захопленому загарбником Маріуполі немає, тому що більшість городян виїхали на території, які підконтрольні Україні.

Мер додав, що крім того, до кожної оселі при так званому виїзному поквартирному обході членів комісії із переносною виборчою скринькою приходить чоловік з автоматом і просить проголосувати.

Також Бойченко нагадав, що самі загарбники кажуть, що це 20% людей «голосують» від тих 100 тисяч населення, які вони примусово отримують у місті Маріуполь.

«Ви ж бачили, як вони ходять по вулицях і закликають всіх виходити і голосувати. А ніхто до них не виходить. Чому? Тому що люди сьогодні розуміють, хто зруйнував їх оселі», - додав Бойченко.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки “л/днр” та колаборанти на тимчасово захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили інсценування "волевиявлення про приєднання до росії” та призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн наголосили, що будь-які російські фіктивні інсценування "волевиявлення" в Україні будуть нелегітимними.

При цьому результати соціологічного дослідження свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-