Через мобілізацію кримчани намагаються виїхати з півострова цілими сім’ями — Чубаров

Через мобілізацію кримчани намагаються виїхати з півострова цілими сім’ями — Чубаров

Укрінформ
Мешканці тимчасово окупованого Криму не вірять заявам окупаційної проросійської адміністрації про завершення мобілізації на півострові та намагаються його залишити разом із сім’ями.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“У Криму ніхто не вірить заявам окупантів, що нібито завершилася мобілізація. Сотні, тисячі людей намагаються уникнути призову до армії росії і виїхати до інших країн. Евакуація з півострова лише зростає. Причому Крим намагаються залишити не лише чоловіки, а й цілі сім’ї, родини”, - зазначив Чубаров.

Однак багато хто з тих, хто виїжджає, зустрілися з проблемою відсутності належних документів, підкреслив Чубаров. У багатьох кримчан є лише внутрішній російський паспорт, який їх змусила взяти окупаційна влада.

“Тому їдуть до Казахстану, який пропускає на свою територію людей із внутрішніми російськими паспортами. Про Білорусь, Вірменію ми не говоримо, бо це — глухий кут”, - наголосив голова Меджлісу.

За його словами, з Криму виїжджають також до Грузії, але останніми днями на російсько-грузинському кордоні назріла криза.

“У дітей, народжених в Криму під час окупації, здебільшого немає українських посвідчень про народження — далеко не всі мали можливість їх зробити. І грузини на кордоні не пропускають чи затримують родини із неповнолітніми дітьми. Декілька таких родин із дітьми простояли на кордоні всю минулу ніч”, - розповів Чубаров.

Читайте також: Зеленський: російська мобілізація у Криму - ще один елемент геноцидної політики рф

За його словами, багато хто із тих, хто виїжджає до третіх країн, планує найближчим часом їхати на материкову Україну.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні розробили алгоритм дій для кримчан, яких можуть мобілізувати до російської армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-