Битва за Україну. День двісті чотирнадцятий

Битва за Україну. День двісті чотирнадцятий

Укрінформ
ЗСУ знищили 8 дронів-камікадзе іранського виробництва, штаб та склади боєприпасів окупантів

Навіть у Сербії не визнають результати псевдореферендумів в окупованих регіонах України. Звільнена з російського полону захисниця Азовсталі медик Мар'яна Мамонова народила дівчинку. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті чотирнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми відповідаємо агресору на всі удари... І не дозволимо окупанту залишитися непокараним. Кожен убивця і кат буде притягнутий до відповідальності за те, що накоїв проти українців».

  1. Джейк Салліван, радник президента США з національної безпеки: «Ми публічно заявляли, що Сполучені Штати рішуче відреагують, якщо росія застосує ядерну зброю, і що ми продовжуватимемо підтримувати Україну в її зусиллях із захисту своєї країни та її демократії».

  1. Ліз Трасс,  прем'єр-міністр Британії: «Ми не повинні слухати його (путіна – ред.) брязкання зброєю та надумані погрози. Натомість нам потрібно продовжувати вводити санкції проти росії та продовжувати підтримувати українців».

  1. Андрій Єрмак, керівник Офісу президента: «У світі, просоченому російською пропагандою та дезінформацією, мало незаперечних істин. Але ясно одне. Ізраїль та Україна ведуть ту саму війну – війну проти терористів, які прагнуть знищити цілий народ…ми закликаємо Ізраїль також задуматися та зробити більше, щоб допомогти Україні захистити свій спосіб життя та життя як таке».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Ми підтримуємо Україну. Ми робимо це таким чином, щоб не довести до того, що це стане війною між росією та НАТО, тому що це було б катастрофою».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 25 вересня 2022 р.

- Сили оборони відбили ворожі атаки в районах н/п Соледар, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське та Павлівка.

- Авіація Сил оборони України завдала 21 удар. Підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 7 позицій зенітних ракетних комплексів.

ЗСУ знищили:

- штаб російських окупантів на Миколаївщині та ворожий штурмовик Су-25 на Херсонщині - Сергій Братчук, речник Одеської ОВА.

- два склади боєприпасів і пункт управління військових рф  на Херсонщині – ОК «Південь».

ЗСУ знову нанесли удари по Антонівському мосту – Андрій Цаплієнко, військовий кореспондент.

За добу українські військові знищили 8 дронів-камікадзе іранського виробництва, які збивають різними видами зброї  - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»:  Ще один дрон-камікадзе «Shahed-136» знищили у небі над Миколаєвом. Дрони-камікадзе, які були застосовані проти Одеси керовані та можуть змінювати траєкторію під час атак.

У Херсоні точковим ракетним ударом знищено готель, де жили окупанти - знищено екс-регіонала колаборанта Олексія Журавко – Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської обласної ради.

На Луганщині багато «бавовни»: горить «виборча дільниця» та злітають у повітря ворожі склади - Сергій Гайдай, голова ОВА.

На Херсонщині окупанти проклали трубопровід для перекачування пального - Наталія Гуменюк, речниця ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 391 дітину, ще 773 завдали поранень.

Від початку повномасштабного вторгнення - 43 рятувальники загинули, 149 отримали поранення, а 8 потрапили у полон до ворога – ДСНС.

2,5 тисячі українців досі у полоні рашистів - Ірина Верещук, очільниця мін реінтеграції.

Псевдореферендуми на тимчасово захоплених росіянами українських територіях проводяться для створення потрібної картинки на телебаченні. «Підбили підсумки» іще на початку вересня – СБУ.

Кримчани не можуть втекти від мобілізації, їх не пускають до сусідніх країн – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

«УКРІНФОРМ»: Наразі лише за 2 дні окупанти видали 1,5 тисяч повісток кримським татарам. Не дивно, що окупаційний глава Криму Сергій Аксьонов оголосив про закінчення мобілізації в Криму. В ОП заявили, що це є «справжнім геноцидом за етнічною ознакою, мета якого – зачистити території від нелояльного населення».

Ситуація в регіонах:

            - На Донеччині - 2 загиблих, 8 поранених.

- У Запоріжжі внаслідок прильотів 3 поранених, є руйнування об’єктів інфраструктури.

- На Одещині внаслідок атаки ворожими дронами-камікадзе, загорілася адмінбудівля в центрі міста.

- На Херсонщині внаслідок обстрілів є руйнування цивільної інфраструктури та поранені мирні жителі.

УКРАЇНА

Президент Зеленський опинився на першій сходинці списку 50 найвпливовіших євреїв світу 2022 року за версією ізраїльського видання The Jerusalem Post.

До Умані прибули вже понад 23 тисячі паломників-хасидів на зустріч юдейського нового року Рош га-Шан на могилі цадика Нахмана.

«УКРІНФОРМ»: Святкування Рош га-Шана триватиме дві доби - з вечора 25 по вечір 27 вересня.

Мінреінтеграції запустило чат-бот для охочих евакуюватися з окупованих територій - Minre_1548_Help_Bot.

Звільнена з російського полону захисниця Азовсталі, медик Мар'яна Мамонова, народила дівчинку - Олександр Третяк, мер Рівного.

«УКРІНФОРМ»: Мрія здійснилася. У полоні Мар'яна хотіла лише одного, щоб народити дитину в Україні, не в полоні рашистів, а на своїй землі. Поздоровляємо!

Прийом повторних заявок від ВПО (внутрішньо переміщена особа) на виплати продовжать до 1 грудня – Мінреінтеграції.

«УКРІНФОРМ»: Щоб подати повторну заявку, необхідно прийти особисто до органу соцзахисту та написати ще одну заяву. Або ж надіслати її поштою. Не зволікайте, черги великі.

У Бучі Київської області 52 родини військовослужбовців стали власниками нових квартир -Олексій Кулеба, голова Київської ОВА.

ЕКОНОМІКА

З одеських портів вийшло ще сім суховантажів, які доставлять українське збіжжя «зерновим коридором» - Мінінфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Загалом з українських портів вийшло вже 218 суден з 5 млн зерна.

Україна зможе пройти опалювальний сезон, якщо буде раціонально використовувати газ для опалення - Олексій Рябчин, радник голови компанії НАК «Нафтогаз України».

На українців очікує чергове подорожчання продуктів, у тому числі борщового набору, молочного та яєць - Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

«УКРІНФОРМ»: Багато що в ціноутворенні залежить від курсу долара. А він – самі знаєте…

Народна депутатка Ніна Южаніна закликала не знижувати видатки на освіту у Бюджеті-2023.

«УКРІНФОРМ»: У проекті бюджету видатки на освіту зменшили на 30,6 млрд грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

США вже найближчими днями оголосять про новий пакет санкцій проти рф через проведення «референдумів» на окупованих російськими військами територіях України - Джейк Салліван, помічник президента США з національної безпеки.

Сербія не визнає результати «референдумів» на окупованих українських територіях – Нікола Селакович, голова сербського МЗС.

Китай та Індія закликали припинити війну в Україні шляхом переговорів, не надавши потужної підтримки традиційному союзнику росії - The Guardian.

У восьмому пакеті санкцій ЄС проти росії, ймовірно, не буде обмеження цін на нафту. Швидше за все, будуть санкції щодо хімікатів, машин, сталеливарної продукції - Рікард Йозвяк, брюссельський кореспондент Радіо Свобода.

Ракета-носій Falcon 9 вивела на орбіту чергову партію з 52 супутники для поповнення орбітального угрупування глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink - компанія-розробник SpaceX.

Альтернатива російському газу: французька TotalEnergies вкладе $1,5 млрд в газовий проєкт у Катарі - DW.

Автовиробник Mazda розглядає можливість припинення виробництва в росії через перебої в ланцюзі постачання, спричинені війною в Україні - Nikkei.

«УКРІНФОРМ»: Це відбувається після того, як компанія Toyota оголосила про вихід з росії. Nissan Motor та Mitsubishi Motors також призупиняють роботу в рф.

Нідерланди не висилатимуть росіян, які тікають від мобілізації - NOS.

«УКРІНФОРМ»: Чехія також оголосила, що прийматиме громадян росії, які тікають від мобілізації. Країни Балтії і Польща стурбовані, що відкриття дверей для росіян може дозволити путінським оперативникам потрапити до ЄС.

ВОРОГ

Окупантам не місце в цивілізованому світі: Міжнародна федерація санного спорту (FIL) ухвалила рішення безстроково відсторонити росію від міжнародних змагань у санному спорті.

«УКРІНФОРМ»: рф намагалася через суд відновити участь та 3 грудня новий сезон Кубку світу з санного спорту все одно відбудеться без участі російський спортсменів.

Російським національним збірним заборонили виїзд за кордон для участі в тренувальних зборах та змаганнях – ТАСС.

«УКРІНФОРМ»: Тож спортсменів – на м’ясо! Все одно їм ніде не дозволяють брати участь в змаганнях. Повістки з військкомату вже отримали декілька співробітників російського футбольного союзу (РФС). Втім, з 26 вересня в кремлі можуть взагалі заборонити чоловікам виїзд за кордон із росії.

За пів року повномасштабної війни росія продала енергоресурсів на $158 млрд - Герман Галущенко, міністр енергетики України.

«УКРІНФОРМ»: Оце й сумно... Отакою для декого можлива  війна  - тільки «з комфортом»

У 34 російських містах на акціях протесту проти мобілізації, проведених у вихідні, на 13:30 (час московський, збігається з київським) 25 вересня, затримали більш як 820 осіб, трохи менше половини з них у москві – 391 - ОВС-Інфо.

«УКРІНФОРМ»:  У Дагестані вдруге за чотири дні мешканці перекрили федеральну трасу. Вони й справді можуть?

Для бурятів, що тікають від мобілізації, організували евакуаційні автобуси до Монголії

- Александра Гармажапова, президентка Фонду «Вільна Бурятія».

«УКРІНФОРМ»: 23 вересня колишній президент Монголії Цахіагійн Елбегдорж закликав бурятів і калмиків не воювати в Україні та втекти від мобілізації до Монголії.

У неділю в Калінінградській і Ленінградській областях росії, а також у Мордовії невідомі підпалили військкомати – росЗМІ.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-