Лубінець про реформу ООН: Країна-агресор має автоматично виключатися з організації

Лубінець про реформу ООН: Країна-агресор має автоматично виключатися з організації

Укрінформ
Наразі необхідно терміново змінити статут ООН таким чином, щоб країна-агресор автоматично виключалася з цієї організації.

Про це в ефірі українських телеканалів поінформував Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

«Нам терміново потрібно змінити статут ООН у частині, щоб країна-агресор автоматично виключалася з ООН. Якщо у неї є право вето, то щоб вони не могли його застосовувати», - сказав він.

Читайте також: Ірландія в ООН: Шлях до миру в Україні очевидний – росія має припинити війну

Лубінець також додав, що у нього попередньо запланована зустріч з керівництвом МКЧХ у Женеві.

«Якщо ми терміново не побачимо від них якихось дієвих алгоритмів дій щодо рф, то ми маємо про це публічно казати. Знову ж таки, Україна показала, що вона може публічно змушувати міжнародні організації виконувати свій мандат», - зазначив чиновник, нагадавши про досвід такої міжнародної організації, як Amnesty International.

Читайте також: Прем’єр Японії закликав реформувати ООН через агресію росії проти України

Він, серед іншого, нагадав, що після того, як був опублікований звіт цієї організації щодо ЗСУ, до реагування на це підключилися і Президент України Володимир Зеленський, і українські дипломати та правозахисники, і подала у відставку керівник українського офісу Amnesty International.

«І від мене, у тому числі, був офіційний публічний лист на керівництво (Amnesty International – ред.), і ми побачили, що 400 донорів лише за перший місяців відмовилися від співпраці, що один з найстаріших засновників вийшов (звідти – ред.). І фактично це наразі організація, яка перебуває на межі свого закриття», - сказав він.

Читайте також: Удар по репутації та відтік донорів: що втратила Amnesty International через скандальний звіт про ЗСУ

За його словами, якщо представники української влади побачать щось подібне зі сторони МКЧХ, то теж має бути публічна оцінка такої діяльності з боку української влади.

«Хто знає, можливо, це їх змусить все ж таки виконувати свою роботу», - заявив Лубінець.

«І наші дипломати, наш Президент, наші народні депутати – всі, хто приймають у цьому участь, - вони дійсно зайняли, на мій погляд, тут дуже правильну чітку позицію», - поінформував він.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: кремль розуміє, що програє в Україні

Як повідомлялося, сьогодні у Нью-Йорку розпочалося засідання Ради безпеки ООН з питань підтримки миру і безпеки України.

В засіданні беруть участь Високий представник ЄС Жозеп Боррель та прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. А також представники Німеччини, Литви, Польщі, Чехії, України та білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-