Півтора мільярда від друзів у скарбничку перемоги

Півтора мільярда від друзів у скарбничку перемоги

Укрінформ
Конференція з підтримки України в Копенгагені засвідчила, що Захід не втомився від війни та готовий нам допомагати

Представники 26 країн зібралися 11 серпня в казковому Копенгагені, де час, здається, зовсім зупинився. Делегації на конференції були представлені главами оборонних відомств (Україна, Велика Британія, Данія, Естонія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Словаччина, Швеція), їх заступниками або іншими високопосадовими представниками, а Ісландія – главою МЗС. Окрім того, віртуально до заходу долучилися міністри оборони Канади, Нової Зеландії та Грузії, а також представники Румунії та Японії. 

Хтось скаже: а в форматі «Рамштайн» брали участь 40 держав. Скептикам відповімо: це дещо інший формат. На відміну від пошуку екстреної допомоги, на що спрямований «Рамштайн», ця конференція «дивиться» в більш віддалене майбутнє. Її метою є посилення довгострокової підтримки України та пошук шляхів посилення фінансової допомоги, виробництва зброї, підготовки українських військових, а також розмінування.

ЗАКЛИК НЕ ДОПУСТИТИ ЯДЕРНОЇ КАТАСТРОФИ

Зрозуміло, все проходило за зачиненими дверима. Аби не було навіть технічної можливості підслухати, про що йшлося, учасники залишали свої телефони в спеціальних сейфах, причому в польотному режимі, поза залою засідань. А відбувалося все в чудовому будинку данського парламенту – Крістіансборг.

Утім, початок обговорень був відкритим для преси, тож усі могли послухати відеозвернення Президента України Володимира Зеленського, вітання прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен і міністрів оборони трьох країн-організаторів – Данії, України та Великої Британії – Мортена Бедскова, Олексія Резнікова та Бена Воллеса. 

Український Президент порушив у своєму виступі тему Запорізької атомної станції та акцентував на тому, що росія свідомо використовує АЕС для терору і збройних провокацій, створюючи загрозу ядерної катастрофи для всієї Європи. «Росія стала державою-терористом і фактично тримає в заручниках атомні станції та шантажує всіх імовірною катастрофою», – констатував український лідер. росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію, яка за фактичними наслідками може бути катастрофічнішою за Чорнобиль, а по суті – тим же, що й застосування ядерної зброї. 

«Що швидше ми зупинимо Росію, то швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку», – апелював Зеленський до присутніх. Він закликав посилювати санкції проти росії та політичний тиск. Дорікнув деяким країнам, нікого конкретно не назвавши, що постачали і подекуди продовжують постачати країні-терористу комплектуючі та продукцію подвійного призначення, що вони досі фінансують росію на десятки мільярдів доларів через торгівлю, а також дорікнув «тій країні, яка блокує фінансування для України». (Підозра щодо того, яка країна малася на увазі є, але якщо її не назвав Президент, то й ми не будемо, лише зауважимо, що представництво її у Копенгагені було не надто високим).

«А головне – потрібно ще більше підтримки Україні зброєю та снарядами. Щоб справді зупинити росію, у Збройних Сил України має бути стільки снарядів, скільки необхідно, щоб відчувалося, що Росія не здатна тиснути на полі бою. І зброя Україні потрібна такої потужності, такої далекобійності, щоб росія була змушена нарешті задуматися про пошук мирного рішення», – заявив Президент.

Бена Воллес
Бена Воллес

ЗБРОЯ БУДЕ, АЛЕ НЕ СЬОГОДНІ

«Україна бореться, і наша мета не змінилася – це відновлення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави у межах міжнародно визнаних кордонів. Для цього нам треба зупинити ворога, стабілізувати лінію фронту – а її протяжність становить понад 2500 км і активні бойові дії проходять на фронті протяжністю у 1300 км, а також підготувати контрнаступальну операцію», – заявив міністр оборони Олексій Резніков.

1
Фото: Олексій Резніков

Він приїхав у Копенгаген з новим (скільки їх уже було…) списком необхідного та роздав колегам, які повезуть це додому – радитися, що ще можуть виділити.

Однак йдеться не лише про те, що можуть віддати партнери зараз, а про налагодження системи закупівлі також у третіх країнах і виробництва нового, в тому числі на майбутнє. Адже всі розуміють, що оборонятися Україні проти росії доведеться ще довго.

Зокрема, у Великий Британії створено фонд зі збору коштів на придбання військової техніки. В ньому, за словами Бена Воллеса, є наразі півмільярда євро: від власне Великої Британії, а також Канади та Австралії, Норвегії, Данії та низки інших. Не те, щоб дуже багато, але це початок і деякі партнери вже заявили про наміри долучитися. 

На самій конференції було акумульовано півтора мільярда євро. На 2022-23 роки. Теж не захмарна сума, але, як впевнений Мортен Бедсков, згодом буде більше. До того ж наступну конференцію, яку дехто називає донорською (хоча це не зовсім коректно) планується провести вже в середині вересня. За цей час у тих країнах, які не взяли наразі конкретних зобов’язань, порадяться щодо своїх внесків – чи то грошима, чи виділенням інструкторів для підготовки наших бійців, чи виробничими потужностями. 

Мортен Бедсков
Мортен Бедсков

Дехто оголосив про свої плани прямо на конференції. Зокрема, Велика Британія подвоїть кількість РСЗВ М270 (британський аналог HIMARS), які передає Україні, а також надасть значну кількість високоточних ракет, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км. Важливо, що на території Сполученого Королівства організовуються курси Operation Interflex для 10 тисяч українських військових, інструкторами виступатимуть офіцери самої королівської армії, але також Канади, Данії, Швеції, Фінляндії, Нідерландів і, як було оголошено в Копенгагені, Норвегії. 

Польща, Словаччина та Чехія, наші близькі та добрі друзі, пообіцяли збільшити виробництво артилерійських систем та амуніції на своїх заводах.

Маленька Данія, ініціаторка та господарка конференції, вже чимало років надає нам допомогу в оборонних питаннях через механізм Peace and Stabilisation Fund. Цього разу прем'єр-міністерка королівства Метте Фредеріксен оголосила про виділення додатково 110 млн євро на військову підтримку України. Ця держава направила в Британію 130 своїх інструкторів, на програму навчання буде виділено 100 млн крон. Окрім того, Данія передає Україні зброю та інше обладнання, варто згадати хоча би 2 пускові установки «Гарпун» та кілька снарядів до них. 

Метте Фредеріксен
Метте Фредеріксен

Лідером програми з розмінування стане (неочікувано) Ісландія, в якої і армії своєї як такої немає. Але, як пояснила міністр закордонних справ Тордіс Колбрун Рейкфьорд Ґілфадоттір, країна готова розробити концепцію та налагодити кооперацію з підготовки місій. Ми вдячні за щире бажання допомогти.

Олексій Резніков заявив, що задоволений результатами конференції. Натякнув, що не про все може розповісти, адже багато інформації є під грифом «таємно». Партнерів і журналістів він запевнив, що Україна готова боротися за свій суверенітет і свободу на суші, в повітрі та на морі до повної Перемоги. 

…Копенгаген зустрічає великим українським прапором прямо поруч з залізничним вокзалом. І це не тому, що в столиці Данії проходила Конференція північноєвропейських союзників з підтримки України. Маленькі прапорці видно у вікнах домівок, на будинках. Офіціантка в кафе запитує, звідки я, кажу: з України. «Ми дуже-дуже вас підтримуємо, ми тримаємо за вас кулаки; я не знаю жодної людини, яка підтримували би росію і путіна», – гаряче реагує дівчина. 

«Ми залишаємося на вашому боці й продовжуватимемо підтримувати, доки потрібно», – кажуть учасники конференції.

Весь цивілізований світ з нами, а значить усе буде Україна!

Ольга Танасійчук, Копенгаген

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-