До $850 мільйонів: Forbes назвав приблизну вартість знищених російських літаків у Криму

До $850 мільйонів: Forbes назвав приблизну вартість знищених російських літаків у Криму

Укрінформ
Загальна вартість російських військових літаків, знищених на аеродромі "Саки" в Криму, може скласти майже мільярд доларів США.

Про це свідчать розрахунки Forbes, передає Укрінформ.

"На аеродромі «Саки», що за 20 км від Євпаторії, базується 43-й окремий морський штурмовий авіаполк Чорноморського флоту і, ймовірно, звідси завдають ударів по півдню України. Спираючись на різні джерела, Forbes підрахував, що перед вибухами на аеродромі розміщувалась авіатехніка вартістю $650 – $850 мільйонів", - йдеться у повідомленні.

При цьому зауважується, що за різними джерелами, в Криму було знищено від 8 до 24 одиниць російської авіатехніки – переважно винищувачів та розвідників.

Читайте також: Після вибухів у Криму спроможності морської авіації рф значно знизилися - міноборони Британії

Forbes оцінює приблизну вартість російських військових літаків (в деяких випадках можуть бути обставини, які значно впливають на ціну окремих одиниць): Су-30СМ – $50 мільйонів, Су-24МР – $6 мільйонів, Іл-76 – $86 мільйонів.

За кілька годин до вибухів американська компанія Planet Labs опублікувала супутникові знімки аеродрому, на яких видно, що поблизу летовища стояло понад 20 літаків. Переважно винищувачі Су-30СМ та розвідники Су-24МР, один важкий військово-транспортний Іл-76 та декілька гелікоптерів, сказав Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Україна офіційно не підтвердила, що ЗСУ причетні до вибухів. У Росії говорять, що їх причина – недбальство та займання складів з авіаційними боєприпасами. Ця версія викликає сумніви, бо на перших відео з місця та на супутникових фото видно, що поблизу летовища майже одночасно пролунало кілька вибухів, відстань між якими близько 750 метрів.

Читайте також: Вибухи на військовому аеродромі у Криму: пошкоджені понад 60 багатоповерхівок – ЗМІ

На знімках після вибуху видно значну кількість знищеної та пошкодженої техніки, руйнувань зазнали технічні будівлі.

При цьому в Росії у день вибуху повідомляли, що літаки залишились неушкодженими.

Серед інших версій – удар із РСЗВ HIMARS ракетою ATACMS з дальністю до 300 кілометрів (офіційно в Україну не постачалися), удар українською протикорабельною ракетою «Нептун» або американською Harpoon, атака з БПЛА або диверсія. Жодна з версій поки що не підтверджена фактами.

Президент Зеленський 10 серпня сказав, що Росія втратила на аеродромі «Саки» 9 військових літаків. Аналогічну кількість наводять українські розслідувачі «Схем». Які саме літаки було знищено – не уточнюється. Якщо припускати, що всі дев’ять втрачених літаків були дешевшими Су-24МР, то загальна сума втрат Росії – приблизно $55 млн, а якщо дорожчими Су-30СМ – $450 млн.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) та The New York Times пишуть, що на аеродромі згоріли щонайменше вісім російських літаків «на десятки мільйонів доларів», не згадуючи які саме.

Проєкт розвідки з відкритих джерел UA Weapons Tracker підрахував, що на аеродромі в Новофедорівці було знищено щонайменше 11 літаків – п’ять винищувачів Су-30СМ та шість ударно-розвідувальних літаків Су-24МР. У такому разі вибухи в Новофедорівці коштували Росії приблизно $300 мільйонів. Розвідники припускають, що зруйнованої авіатехніки може бути більше – імовірно, окрім підтверджених 11, було знищено ще чотири літаки, але поки що це не доведено.

Читайте також: У Міноборони прокоментували пожежу на території аеродрому «Саки» у Криму

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm стверджує, що супутникові знімки не показують усіх наслідків удару. За даними їхніх джерел із Криму, втрати авіатехніки росіян після удару складають: вісім Су-27, чотири Су-30СМ, п’ять Су-24, шість Мі-8 та один Іл-20 на загальну суму приблизно $380 мільйонів.

Як повідомляв Укрінформ, окупаційна "влада" Криму підтвердила вибухи 9 серпня в районі Новофедорівки, де розташована російська військова база. Міноборони рф заявило, що на аеродромі "сталася детонація авіаційних боєприпасів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-