Паління у громадських місцях: поправка №20 до законопроєкту №5616

Паління у громадських місцях: поправка №20 до законопроєкту №5616

Укрінформ
12 серпня, 13:00 -  пресконференція на тему: «Про поправку №20 у законопроєкті №5616».

Організатор: Громадська організація «Життя».

До участі запрошені: Михайло Радуцький – голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Віктор Ляшко – міністр охорони здоров’я України;  Лада Булах – народний депутат України, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями; Андрій Скіпальський – національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; Ганна Гопко – голова правління ГО «Мережа національних інтересів «АНТС», голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України VIII скликання; Антон Шкіряк – лікар-онколог, нейрохірург; Дмитро Купира – виконавчий директор ГО «Життя».

Довідково.  З 16 грудня 2012 року в Україні заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та кальянів в  усіх громадських місцях (заклади харчування, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо).

Як зазначають організатори, 11 серпня 2022 року Комітет з питань економічного розвитку врахував тютюнову поправку №20 у законопроєкт №5616 (щодо регулювання географічних назв продуктів харчування), що ставить під сумнів заборону паління у громадських місцях.

Детальна інформація за посиланнямhttps://center-life.org/novyny/zayava-pro-neprypustymist-vidnovlennya-kurinnya-u-prymishchennyakh-na-robochykh-mistsyakh-cherez-tyutyunovu-popravku-20-u-zakonoproyekti-5616/

Додаткова інформація за тел.: (044) 234-93-20, e-mail: olesiak@center-life.org (Олеся Козлова, асистентка проєктів ГО «Життя»).

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 12 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У законопроєкт про географічні зазначення намагаються протягти норми про дозвіл на куріння в ресторанах - народна депутатка

У законопроєкт про захист географічних зазначень сільськогосподарської продукції №5616 намагаються протягнути норму, яка суперечить антитютюновому законодавству та міжнародним конвенціям, які ухвалила Україна. Зокрема, пропонується дозволити куріння в закладах ресторанного господарства.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала народна депутатка, членкиня комітету ВР з питань здоров’я нації Лада Булах.

“У нашому комітеті немає колег, які хоча б приблизно підтримували б цю ініціативу, тому тютюнове лобі пішло іншим шляхом. Ця правка 20 до законопроєкту №5616 вносить зміни до статті 13 закону № 2899 та відновлює куріння на робочих місцях, у приміщеннях, зокрема в приміщення ресторанного господарства. Ми відкочуємося в питаннях регулювання куріння в громадських місцях на 10 років назад”, - сказала Булах.

На її переконання, це порушення регламенту, оскільки між першим та другим читанням у законопроєкт не повинні вноситися правки в інші закони. Тим більше такі, що не мають жодного стосунку до теми закону (охорона географічних зазначень сільськогосподарської продукції).

Депутатка нагадала, що свого часу тютюнове лобі намагалося протистояти збільшенню акцизів на тютюнові вироби та електронні пристрої для тютюну, протягуючи правки в законопроєкт про поштові перекази.

Булах наголосила, що правка 20 до законопроєкту про географічні зазначення має безпосередній шкідливий вплив на здоров’я українців.

“Окрім того, що намагаються повернути дозвіл на куріння в ресторанах, таким чином ставлять під загрозу здоров'я людей, які там працюють. По 12 годин зміни звичайного офіціанта. Переважно це молоді люди по 19-20 років . Це наша студентська молодь, вони будуть отримувати вторинну шкоду від тютюну”, - сказала депутатка.

Як нагадав на пресконференції національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський, Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну ще у 2006 році, в 2021 році був ухвалений закон про заборону куріння в закритих приміщеннях: офісах, ресторанах, клубах тощо.

“На жаль, ми сьогодні знов повертаємося до дискусії і діалогу, чи можна курити громадських місцях. Ми були переконані, що такий діалог завершено в 2012 році, але, на жаль, ні. Очевидно, що складна ситуація в країні, закритість процесу законодавчих змін сприяють тютюновим лобістам, які хочуть повернути цю норму в законодавче поле” - сказав Скіпальський.

Він пояснив, що Рамкова конвенція ВООЗ боротьби з тютюном має статтю 8, яка чітко регулює захист населення від вторинного диму і є юридично зобов’язуючою. У статті стверджується, що не існує безпечного рівня вторинного тютюнового диму, як і куріння.

"Сторони, які ратифікували цю конвенцію, зобов'язані вжити заходів, які захищають населення від вторинного тютюнового диму", - підсумував національний координатор.

Він додав, що вже доведено, що не існує ефективних способів захисту від вторинного диму тютюну, окрім повної заборони куріння у громадських місцях.

“Вентиляції, фільтрації, розмежування або визначення місць для куріння є неефективними і такими, що йдуть всупереч Рамковій конвенції ВООЗ і принципам громадського здоров’я”, - сказав Скіпальский.

Як повідомляв Укрінформ, з 11 липня в Україні вступили в дію норми закону №1978, якими забороняється паління електронних сигарет у громадських місцях, а також надається право місцевим органам влади визначати місця, вільні від куріння.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-