Україна може отримати статус кандидата на вступ в ЄС вже у червні - Маасікас

Україна може отримати статус кандидата на вступ в ЄС вже у червні - Маасікас

Укрінформ
Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас вважає, що Україна має шанс отримати позитивну відповідь на прохання про надання статусу кандидата в члени ЄС вже у червні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інтерв'ю Маасікаса естонській газеті Postimees.

«Зараз ми говоримо навіть про тижні, а не місяці. Думаю, країни-члени висловлять свої пропозиції у червні і буде визнано відповідність України Копенгагенським критеріям (критерії вступу до ЄС, прийняті 1993 року - ред.)», - сказав Маасікас, відповідаючи на запитання, коли може бути прийняте рішення після заповнення Україною опитувальника, який передала Єврокомісія.

При цьому він зазначив, що раніше найшвидша відповідь на подібну анкету, заповнену країною, займала 8-12 місяців. Наразі реакція Євросоюзу на заповнення опитувальника поділена на дві частини: висновок Єврокомісії та подальші заяви країн-членів ЄС.

Читайте також: Опитувальник від ЄС: на Банковій кажуть, що для України він невеликий

Загалом, припускає Маасікас, спільна відповідь буде позитивною та швидкою, але все ж закликає зараз не спекулювати на темі, якою буде оцінка Єврокомісії, і як члени ЄС відреагують на пропозицію Єврокомісії, тому що рішення має прийматися одноголосно.

Також Маасікас сказав, що заповнення анкети на набуття статусу країни-кандидата традиційно займало кілька місяців. Зараз же Україна має бажання зробити це якнайшвидше. Посол ЄС уже у понеділок зустрінеться з українським прем'єр-міністром, аби попрацювати над цим питанням.

Маасікас також нагадав, що «жоден з кроків, пов'язаних з розширенням (ЄС – ред.), не є легким чи швидким». При цьому «левову частку законодавства ЄС» становлять питання, пов'язані з «внутрішнім ринком та його вимогами».

Читайте також: Шмигаль обіцяє заповнити опитувальник від ЄС максимально швидко

Тому навіть він не може уявити ситуацію, що, умовно кажучи, Україні завтра надається статус кандидата, а вже за рік вона стає членом ЄС. Проте, на його думку, сам статус кандидата у члени ЄС також є сильною мотивацією для України.

На думку Маасікаса, процес, що почався і триває, є величезним стрибком у євроінтеграційних прагненнях України. Тому що «два місяці тому» (тобто до повномасштабного вторгнення, розпочатого росією) надання кандидатського статусу Україні зовсім не обговорювали, оскільки деякі члени Євросоюзу вважали, що про це взагалі безглуздо говорити.

«У цьому сенсі це величезний крок. Але він все ще потребує остаточного підтвердження», - наголосив посол.

Читайте також: Україна сподівається отримати статус кандидата на саміті лідерів ЄС у червні

Як повідомляв Укрінформ, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня передала Президенту України Володимиру Зеленському опитувальник для набуття статусу країни - кандидата на членство в ЄС.

Україна 28 лютого 2022 року подала свою заявку на членство в ЄС. У той же день президенти восьми країн ЄС, зокрема Естонії, ухвалили спільну заяву на підтримку надання Україні статусу кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-