Кулеба закликав країни «Бухарестської дев’ятки» не дати РФ повернути сфери впливу в Європі

Кулеба закликав країни «Бухарестської дев’ятки» не дати РФ повернути сфери впливу в Європі

Укрінформ
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що країни "Бухарестської дев'ятки" надто добре знають, що таке “сфери впливу”, оскільки перебували під радянською окупацією у минулому.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

Як зазначається, глава МЗС Дмитро Кулеба взяв участь у міністерській зустрічі "Бухарестської дев’ятки" НАТО на запрошення румунського колеги Богдана Ауреску. Це була перша участь глави української дипломатії в заходах цього формату.

У зустрічі також взяв участь як спеціально запрошений гість міністр закордонних і європейських справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Кулеба детально поінформував учасників щодо концентрації російських військ поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також: Кулеба подякував країнам-учасницям фонду підтримки громад, які постраждали від агресії РФ

Міністри погодилися, що агресивні дії РФ загрожують безпеці не лише України, але й інших країн Центральної Європи і євроатлантичному простору загалом.

“Країни Бухарестської дев'ятки надто добре знають, що таке “сфери впливу”, оскільки перебували під радянською окупацією у минулому. Сьогодні в наших спільних інтересах докласти максимум зусиль, аби не дати Росії повернути сфери впливу в сучасній Європі. Наша єдність та твердість позицій здатна захистити безпеку в Європі”, - наголосив Кулеба.

Міністр переконаний, що євроатлантичній спільноті час перехопити ініціативу в дискусіях щодо європейської безпеки. Неприпустимо, коли “гарантій безпеки” вимагає від інших країна, яка здійснила збройну агресію та окупацію територій України, Грузії, Молдови, здійснює кібератаки, вбиває політичних опонентів в країнах НАТО та ЄС, поширює дезінформацію, підриває економічну та фінансову стабільність.

Читайте також: Україна ніколи не ховалася від переговорів із РФ та готова до будь-якого формату – Кулеба

“Натомість саме євроатлантична спільнота має ставити Російській Федерації подібні питання. Коли Росія пояснить нам всім, як вона розуміє власне зобов’язання не посилювати свою безпеку за рахунок безпеки інших, зокрема України?” - запитав міністр.

У цьому контексті Україна та її партнери скоординували кроки задля втілення комплексного пакету стримування Росії від нової хвилі агресії, який включає політичний, економічний та безпековий виміри.

Низка членів "Бухарестської дев’ятки" НАТО поінформувала, що на запит нашої держави готує рішення, які допоможуть посилити оборонні спроможності, кіберзахист та економічну стабільність України.

Читайте також: Кулеба вважає, що Заходу не слід втягуватися в додаткове листування з Росією

Нагадаємо, формат В9 або "Бухарестська дев’ятка", який був створений за ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Окрім цих двох країн, до В9 належать Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-