Експерт: Україні бракує майданчиків для обміну експертними думками, і держава має їх ініціювати

Експерт: Україні бракує майданчиків для обміну експертними думками, і держава має їх ініціювати

Укрінформ
В Україні бракує майданчиків для обміну експертними думками, і саме держава має їх ініціювати.

Таке переконання висловив доктор політичних наук, професор Сергій Телешун в інтерв’ю Укрінформу.

“У нас бракує майданчиків для обміну експертними думками. І, на мою думку, сама держава, власники ЗМІ, медійна спільнота повинні виступити ініціатором «майданчиків думок»”, - сказав Телешун.

За його словами, наразі інтелект у системі управління, у системі ЗМІ не став товаром. "Ви зверніть увагу, як зменшилась на телебаченні кількість експертних програм, в яких є різні точки зору. В основному це “дог-шоу” з орієнтацією на політичні уподобання власника ЗМІ. Це вже не демократичний інструмент контролю суспільства за владою, це – зброя і щит задля влади. До того ж в умовах інформаційної війни маніпуляції стають запорукою перемоги над опонентом”, - заявив експерт.

За його словами, раніше журналісти соромилися “темників”. "А сьогодні всі знають, чий це канал, який експерт, скільки йому платять, що він скаже і де він з’явиться", - додав він.

Телешун зазначає, що Європа теж проходила цей шлях, і там "з часом була створена система спільної відповідальності учасників медійного ринку".

Читайте також: Для захисту інтересів України необхідно зупинити відплив «мізків» і «рук» – експерт

На переконання доктора політичних наук, колективний інтелект через конкурентну думку, модель і "випуск пари" зможе окреслити механізми реалізації національних інтересів. "Нам необхідно обговорювати шляхи розвитку нашої держави без комплексів і істерик, але в рамках цінностей демократичної, функціональної і конкурентної держави”, - вважає він.

За його словами, принципи мають бути єдині, та водночас необхідно "повернути моду на конкурентну іншу точку зору, яка знаходиться в рамках національних інтересів, інтересів громадян, інтересів держави".

"Це базові принципи. Нам необхідно обговорювати шляхи розвитку держави. Але, я знову підкреслюю, що це повинна бути думка в рамках цінностей демократичної, функціональної і конкурентної держави”, - заявив Телешун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-