ГУАМ має стати важливим елементом нової архітектури європейської безпеки - генсек

ГУАМ має стати важливим елементом нової архітектури європейської безпеки - генсек

Укрінформ
Країни ГУАМ - Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова - мають стати важливим елементом нової архітектури європейської безпеки.

Про це заявив генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв на інавгураційному саміті Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ефендієв зазначив, що як регіональний гравець ГУАМ приєднується до заяв міжнародних організацій, зокрема ООН, щодо підтримки територіальної цілісності України, а також підтримує всі ініціативи, спрямовані на співпрацю.

«Географія країн ГУАМ стає важливим центром геополітичних процесів і має стати важливим елементом нової архітектури безпеки в широкому європейському сенсі», - сказав генеральний секретар організації.

У цьому контексті він висловив упевненість у тому, що розвиток альтернативних транспортних коридорів між Сходом і Заходом буде важливим елементом гарантії миру в Чорноморському регіоні.

Водночас він констатував, що недостатні дії міжнародної спільноти у відповідь на наругу над міжнародним правом та безкарність тих, хто її чинить, призвели до ще більшої кількості порушень.

Читайте також: Уруський анонсував створення Міжнародного центру інновацій у рамках ГУАМ

«У результаті  сила закону заміняється законом сили – це стало новою нормою. І на цьому тлі нескінченні зусилля щодо посередництва та розв’язання конфліктів не стають тяглими і також провокують ескалацію та нарощування конфліктів», - зауважив Ефендієв.

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи.

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-