Зеленський анонсував переговори міністрів енергетики України, США й Німеччини

Зеленський анонсував переговори міністрів енергетики України, США й Німеччини

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський обговорив із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель питання продовження транзиту газу територією України після 2024 року, однак без конкретики.

У понеділок ще відбудуться переговори міністрів енергетики України, Сполучених Штатів Америки та Німеччини, заявив глава держави під час спільної з канцлером пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми обговорювали з пані канцлер питання щодо продовження договору про транзит газу через територію України після 2024 року. Поки що, вважаю, це дуже загальні речі. Завтра дійсно важлива зустріч: будуть зустрічатися три міністри енергетики - США, України і Німеччини. Може, там з'являться більш конкретні речі", - зазначив Зеленський.

Президент також розповів, що з Меркель обговорювали і питання переходу України на зелену енергетику. При цьому він наголосив, що це потребує "дуже великих грошей і великого терміну".

"Тому я хочу зрозуміти, що буде отримувати Україна, що може втратити наша держава після того, як закінчиться договір 2024 року, і хто дає конкретні гарантії Україні", - підкреслив Президент.

Читайте також: Монтаж газопроводу Nord Stream 2 у водах Данії завершився

Як повідомляв Укрінформ, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель у неділю перебуває в Україні.

У липні США і Німеччина досягли угоди про врегулювання спору щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Домовленість передбачає, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції для учасників проєкту "Nord Stream 2", проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія використовуватиме газопровід як інструмент енергетичного тиску.

В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну. Німеччина обіцяла скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу через Україну, який закінчується наприкінці 2024 року.

«Nord Stream 2» - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-