Життя – це сума зробленого, або Що КДБіст Марчук зробив у Криму для України

Життя – це сума зробленого, або Що КДБіст Марчук зробив у Криму для України

Укрінформ
Про постать четвертого прем’єр-міністра та першого глави СБУ за останню добу було сказано багато. Але тут – дуже важливі подробиці

Не можна не зауважити – з життя пішов політик не просто першого дивізіону, а в прямому сенсі – один з фундаторів незалежної України. З усім, як кажуть лікарі, анамнезом. Відтак чесна оцінка внеску цієї постаті – ще попереду.

Але чи не найважливішими є уроки, які залишає співгромадянам будь-яка крупна особистість. Генерал Марчук зробив дійсно чимало – оцінити його реальний внесок справами в розбудову держави в межах однієї публікації – нереальне завдання. Та й – не дуже сьогодні потрібне – бо рано ще. А от подивитися на певні фрагменти спадку Марчука крізь призму сьогодення було б дуже й дуже корисно. І для цього є конкретний і вельми актуальний привід – нагло окупований Росією український Крим.

В середині 90-х років саме генералові Марчуку випала доля ефективно приборкати сепаратизм на півострові. Як саме? Чому тоді вдалося? Які помилки були зроблені після? Що не врахували керівники України в 2014-му?

Крим, що намагався «відпливати» від України

Для початку – про загальне. Є така фраза російського нобелівського лауреату Алєксандра Солженіцина – «перья потом доплывали». Йдеться про ситуацію, коли повну інформацію про важливе, ми дізнаємося потім. От приблизно так в українському суспільстві відбувається з Кримом, особливо після його втрати (тимчасової, безперечно). Після проголошення незалежності 1991-го столична еліта дещо не врахувала, що колишня КрАРСР – це вже не радянський регіон, яким можна управляти, як пересічною областю. Чому так? По-перше, дуже мало часу пройшло з моменту відновлення автономії в січні-лютому 1991-го. По-друге, Перебудова як явище дуже каталізувала політичні процеси на місцях. Це сьогодні ми вважаємо, що явка на вибори у 60% – це висока цифра. А тоді про вибори, рефередуми та мітинги і говорити зайве – планка явки нижче 80 % ніколи не опускалася, а зібрання менше аніж на 5 тисяч осіб взагалі не вважалося серйозним.  

Тому давайте пригадаємо самих себе тодішніх. Ми опинилися в державі, яку ще треба було побудувати. УРСР була об’єктом не придатним для реконструкції, але в правовому та й в «територіально-історичному» сенсі, звісно, її наступниками доводилося бути. І в контексті відносин з Кримом Києвом тоді були допущені відверті помилки. Якщо говорити просто, про регіон в київських кабінетах – здебільшого, від незнання, що з ним робити – «призабули», намагалися сприймати як «просто курорт». На рівні другої половини 1991-го була очевидна реальність: Крим – частина незалежної України, це визнали і в Росії, хоч там і чулися різні і вельми неприємні для українського вуха заяви з цього питання. Але оце самозаспокоєння еліти і спровокувало таку собі впевненість – та нічого з тим Кримом не станеться!

Пригадаємо самих себе тодішніх
Пригадаємо самих себе тодішніх

Сталося. Не врахували, що більшість населення регіону – етнічні росіяни. Не врахували фактор Чорноморського флоту. Не врахували фактор російського ТБ без обмежень. Ну і, звісно, спецслужби ніколи не сплять...

Відтак, поява сепартизму в Криму була навіть не загрозою, а закономірністю. Якщо в головах у людей ще з другої половини 50-х років не було сформовано апріорного зв’язку з Україною (нехай у вигляді УРСР), якщо українська громада регіону на межі 80-90-х років не стала реальним політичним середовищем, якщо уся Кримська область залишалася для Києва на маргінесі – то не дивно що цей вакуум у Криму мав бути заповнений.

Додамо сюди зрозумілу на початкових етапах державотворення невизначеність політичних та юридичних форм і норм – і ось вам – кримський сепаратизм, та ще й підкріплений більшістю депутатів Верховної Ради Криму. Там і почали ставити перед неготовим до цього Києвом дуже важкі проблеми. Дуже швидко були мовлені слова «самовизначення» та «референдум». Далі – більше, а ось і «Конституція Республіки Крим» від 6 травня 1992 року, де прямо було написано, що Крим – то є держава у складі України та й було б непогано визначитися із відносинами із нею.

Ну і як логічне завершення: прописана там посада президента та його вибори на межі 1993-1994 років. Переміг той, кого навіть у ВР Криму не планували. Юрій Мєшков просто скористався і російською демагогією, і бандитським «бєспрєдєлом», який його щедро профінансував. Тож не треба бачити одразу в усьому цьому саме «руку Москви»...

Як перемогти, коли усе проти тебе

І от все це тягнулося до осені 1994 року. Мєшков «виписав» собі уряд Криму з самої Москви на чолі з економістом та уродженцем Ялти Євгеном Сабуровим, роздавав направо-наліво обіцянки. Зрозуміло, що постає питання: а куди ж дивився Київ? А дивився він туди, де на пострадянському просторі (тоді цей термін ще відображав реальність. - Ред) вже палали відкриті військові конфлікти – у сусідній Молдові, в Грузії, між Азербайджаном та Вірменією. Допустити кровопролиття та війну Україна не могла собі дозволити. Тому – йшла на поступки сепаратистам.

Переламним стали літо-осінь 1994-го. В Україні змінилася влада. І до уряду з посади голови СБУ у ранзі віце-прем’єра прийшов генерал Марчук. І саме на нього було покладене вирішення «кримського питання».

Між тим, ситуація почала загострюватися. Сепаратисти швидко пересварилися між собою – стояли за цим не тільки політичні амбіції, а й бажання контролювати якомога більше власності. Зіткнення президента Мєшкова і сепаратистської за переважним складом Верховної Ради Криму перейшло у протистояння. За «Конституцією» 1992 року, Крим був все ж таки парламентською республікою – от Мєшкову і почали вказувати його місце.

Мєшков (у центрі) був змушений погодитися з відставкою Сабурова (зліва)
Мєшков (у центрі) був змушений погодитися з відставкою Сабурова (зліва)

Цим і скористався генерал Марчук. Він, як досвідчений офіцер спецслужб, зумів знайти точки дотику із представниками тої самої еліти – посткомуністичної, сепаратистської, напівкримінальної – та розхитав остаточно цей союз. Мєшков був змушений погодитися з відставкою Сабурова (який, як розумна людина, швидко зрозумів, що його просто використовують), і став, не приховуючи, покладатися на Москву та ще й натякати на можливість відкритого збройного протистояння із Україною.

Навесні 1995-го Мєшков пішов ва-банк та видав нікчемний «указ» про перепорядкування збройних сил, СБУ та МВС регіону особисто собі. І цього вистачило генералові Марчуку для прийняття швидкого, адекватного та добре підготовленого рішення. За добу – підкреслимо – за одну добу, українські військові, міліція та служба безпеки узяли усі державні об’єкти під контроль без жодних втрат чи жертв. А Верховна Рада України відмінила «Конституцію» 1992 року та деякі з незаконних актів Верховної Ради Криму. І все – Мєшков не зміг нічого зробити, його розрахунок на втручання Росії – виявився пшиком, тому що в тодішній Москві чітко розуміли наслідки такого втручання.

Далі все було вже справою часу. Барикадування Мєшкова у кабінеті та його двомісячне там сидіння виглядали як балаганний скетч. Врешті-решт, «президента» витягли з приміщення у комедійний спосіб: через «проблеми зі шлунком» Мєшкова змусили залишити кабінет і швидко – Крим. Євген Марчук не дуже любив згадувати про це, але загадково посміхався, коли його запитували, чи мала СБУ стосунок до цього «медичного факту». А от факт збереження Криму у складі України та подальшого спільного життя до 2014 року – це одна з безперечних заслуг Євгена Марчука.

Чого всім треба навчитися?

В 1994-1995 роках Україні та її еліті вдалося об’єднатися та вирішити проблему Криму без жодного пострілу, а от 2014-го, теж практично без пострілів, це вдалося Росії. Чому так?

Хоч це буває й неприємно, але треба визнати: масштаб особистостей визначає і масштаб їх справ. Нажаль, з середини 90-х українська політична еліта Україна пройшла далеко не самий гідний шлях. У контексті Криму це можна прослідкувати наочно. Адже, приборкавши сепаратизм у 1995-му, утворивши консенсус еліт, закріплений Конституцією АРК 1998-го, у Києві про Крим знову забули.

Звісно, Україна будувала, фінансувала та створювала в Криму інфраструктуру, як могла, підвищувала рівень життя. Але управління процесами в регіоні було знову віддане на відкуп місцевим кланам, що просто виконували роль фаворитів при Кучмі, Ющенку та Януковичу. А і клани платили українській еліті земельними ділянками, частками підприємств, просто «заносили», куди треба, або ж забезпечували вибори, «як треба». Із політичними ж впливами, тенденціями, рухами майже ніхто не працював, цей меркантильний компроміс еліт і призвів до того, що політичне середовище все більше шукало собі інших партнерів. І не дивно, що ці партнери-покровителі із ще більшими грошима прийшли з Москви.

Генерал Марчук тоді був ще у владі, але, це стає зараз очевидним, його, мабуть, не дуже й слухали. Як не слухали і академіка Володимира Горбуліна, і Вадима Гетьмана, і ще багато кого. Пекельна суміш самовпевненості та комплексу меншовартості зробила свою справу, а Росія – скористалася з безсилля Києва у зручний для себе момент. До речі, коли Росія 2003 року знову загрожувала територіальній цілосності України, розпочавши будівництво дамби в Керченській протоці до українського острову Тузла, хто знову протистояв цим намаганням? Знову генерал Марчук, вже як міністр оборони. І Росія тоді відступила.

А урок 2014 року буде ще дуже довго відгукуватися всім нам. Звинуватити тодішніх керманичів простіше простого – але в них, як це модно зараз говорити, був дуже невигідний бек-граунд – вони спиралися на те, що залишили їх попередники. Та й не до Криму тоді виявилось, коли армії та спецслужб, вважай, не було. Але та неспроможність прийняти рішення і діяти узгоджено – це все свідчення того, що проблема визріла вже давно, і у лютому-березні 2014-го її просто прорвало.

Відповідати своїй епосі – це і дар, і хрест людини. Перед собою відповідати, країною та нащадками. Генерал Марчук довів, що він українець і державний діяч неодноразово. В Криму, на Тузлі, в Мінську в ТКГ… Службу в КДБ йому, звісно, теж не забудуть – це недарма стало чи не головним закидом йому за останню добу. Але життя – це все ж таки сума того, що ти зробив.

Оцей урок Євгена Кириловича Марчука нам всім треба дуже чітко вивчити.

Віктор Чопа, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-