Адмінподіл, земля і не тільки: Зеленський розповів про одну з найтриваліших реформ

Адмінподіл, земля і не тільки: Зеленський розповів про одну з найтриваліших реформ

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає реформу децентралізації однією з найуспішніших в Україні, але наголосив, що вона є і однією з найтриваліших.

Про це глава держави зазначив під час виступу на форумі "Україна 30. Децентралізація", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні реформа місцевого самоврядування - одна з найуспішніших реформ, яка продовжує реалізовуватись в Україні. Водночас вона одна із найтриваліших, одна із найскладніших", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що ще 1997 року Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, тоді ж було ухвалено і базовий закон про місцеве самоврядування.

Читайте також: Децентралізація: Рада може ухвалити проєкт змін до Конституції до кінця року

При цьому глава держави підкреслив, що тривалий час країна не могла просуватися в питанні децентралізації через "питання політичного характеру", не було політичної волі ділитися повноваженнями і бюджетом з громадами.

Президент зауважив, що у квітні 2014 року було відновлено реформу децентралізації, коли було прийнято відповідне законодавство, й громади отримали не тільки повноваження, але й фінансування.

Зеленський наголосив, що його команда безпосередньо реалізовувала другий етап децентралізації, коли уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня, було сформовано 1,5 тис. територіальних громад по всій території країни.

Читайте також: Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації погодили всі члени комісії при президентові

Також він нагадав, що у липні минулого року парламент утворив 136 районів замість колишніх 490.

Крім того, Президент додав, що наразі майже завершено передачу земель громадам.

"Ці факти наочно демонструють, що реформа місцевого самоврядування в країні просувається набагато швидше, ніж усі роки до цього", - заявив Зеленський.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року Президент Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні й у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.і

Водночас торік в Україні в результаті децентралізації влади створено 1469 територіальних громад замість 11,5 тисячі і утворено 136 районів замість 490.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-