МЗС України, Литви та Польщі виступили з нагоди річниці «Люблінського трикутника»

МЗС України, Литви та Польщі виступили з нагоди річниці «Люблінського трикутника»

Відео
Укрінформ
«Люблінський трикутник» готовий рішуче захищати спільне європейське та євроатлантичне майбутнє від агресивних сусідів та протистояти геополітичним викликам майбутньому Європи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у відеозверненні глав МЗС України, Литви та Польщі з нагоди першої річниці діяльності «Люблінського трикутника», оприлюдненому на Фейсбук-сторінці Міністерства закордонних справ .

Зокрема, глава української дипломатії зазначив, що «Люблінський трикутник» був створений рік тому, аби зблизити трьох важливих союзників - Україну, Польщу та Литву.

«Регіональні альянси зміцнюють нашу безпеку. Ми об’єднали зусилля задля свободи, безпеки та процвітання наших країн і нашого регіону між Балтійським і Чорним морями. «Люблінський трикутник» пишається спільною історією, протистоїть реальним сучасним загрозам і готовий рішуче захищати наше спільне європейське та євроатлантичне майбутнє від агресивних сусідів», - сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс своєю чергою відзначив, що спільна боротьба народів Литви, України та Польщі за свободу значною мірою визначає їхню близькість та здатність до порозуміння.

Читайте також: Люблінський трикутник: глави МЗС схвалили план протидії російським фейкам

«У нинішньому світі здатність країн «Люблінського трикутника» до спільних дій допомагає нам надалі зміцнювати регіональну взаємодію та водночас протистояти геополітичним викликам майбутньому Європи. Особливо коли йдеться про загрози, які сусідні агресивні держави становлять для демократії», - акцентував глава МЗС Литви.

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау у своєму виступі зазначив, що мета «Люблінського трикутника» - розвиток політичної, економічної та безпекової взаємодії.

«Ми хочемо залучати не лише політиків та урядовців, але також науковців, студентів, експертів - усіх, хто бажає нашим країнам об’єднання зусиль задля розвитку Європи. «Люблінський трикутник» був створений задля взаємної вигоди. Давайте повністю втілимо його потенціал», - закликав глава польської дипломатії.

Читайте також: Кулеба анонсував важливі документи у межах Люблінського трикутника

Як повідомлялося, 28 липня 2020 р. в ході першої зустрічі в рамках «Люблінського трикутника» міністри закордонних справ України, Польщі та Литви підписали Спільну декларацію щодо заснування нового регіонального альянсу на визнання багатовікових історичних та культурних зв’язків між трьома народами.

6-7 липня 2021 року під час третьої зустрічі «Трикутника» в рамках Конференції з питань реформ в Україні у Вільнюсі лідери України, Польщі та Литви підписали три основоположних документи: Дорожню карту співробітництва, План спільних дій з протидії дезінформації та Декларацію про спільну європейську спадщину та спільні цінності.

У квітні цього року було також започатковано діяльність молодіжного «Люблінського трикутника».

Читайте також: Україна хоче отримати перелік реформ для наступного етапу інтеграції з НАТО — Президент

Сукупна площа країн «Люблінського трикутника» – майже 1 млн кв. км. Населення – понад 80 млн. Тристороння торгівля уже сьогодні сягає 8 млрд дол. США. Трикутник має спільний військовий підрозділ - ЛитПолУкрбриг. Нині бригада об’єднує понад 3,5 тис. військовослужбовців Литви, Польщі та України.

Серед пріоритетів діяльності формату - посилення регіону, зміцнення безпеки, інтеграція України до ЄС і НАТО, розвиток економічної співпраці, спільна протидія гібридним загрозам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-