Україні слід провести непублічний діалог із США щодо статусу основного союзника – аналітик

Україні слід провести непублічний діалог із США щодо статусу основного союзника – аналітик

Укрінформ
Україна перш ніж визначатися щодо статусу основного союзника США поза НАТО, має з’ясувати, який зміст вкладає в нього нинішня американська адміністрація.

Таку думку під час експертної дискусії Ради зовнішньої політики «Українська призма» на тему «Статус основного союзника США поза НАТО – мрія чи близька перспектива?» висловила політичний аналітик, старший викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» Катерина Шинкарук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона констатувала, що, на відміну від США, в українській політичній культурі існує потяг до «символіки, підписання великих угод, які не виконуються, стратегічного партнерства з усіма країнами, в які відбуваються державні візити».

Читайте також: Україна працює над розбудовою консенсусу в НАТО щодо ПДЧ - Стефанішина

На думку Шинкарук, у контексті статусу основного союзника США поза НАТО Україні не слід перетворювати його на «чергову «медаль», яку ми собі повісимо, без практичного використання».

«Якщо Україна серйозно налаштована на вивчення цього питання (щодо отримання статусу основного союзника США поза НАТО. – ред.), його, перш за все, треба проговорити з нинішньою адміністрацією США – який зміст вони вкладають у нього на сьогодні. Якщо вони бачать сумісність статусу основного партнера з членством у НАТО і дійсно як крок, який наближав би Україну до Альянсу, про це можна говорити більш предметно», - сказала Шинкарук.

Водночас вона зауважила, що, судячи із заяв представників нинішньої адміністрації, можливе надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО «якраз розглядається як альтернативна траєкторія».

«Тому треба не політизувати це питання, не гнатися за символікою і вести непублічний діалог перед тим, як ставити питання публічно», - вважає експертка.

Читайте також: Зеленський і Байден обговорять безпеку, енергетику та судову реформу – Кент

Як відомо, формат основного союзника поза НАТО було створено згідно із поправкою до зведеного Кодексу федерального законодавства США, яка була прийнята Конгресом у 1987 році. Першою країною, що отримала статус, у 1989 році став Ізраїль.

Станом на 2021 рік статус основного союзника США поза НАТО мають 17 держав, а саме: Австралія, Аргентина, Афганістан, Бахрейн, Бразилія, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Кувейт, Марокко, Нова Зеландія, Пакистан, Республіка Корея, Таїланд, Туніс, Філіппіни, Японія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-