Експерт пояснив різницю між перемовними форматами та «Кримською платформою»

Експерт пояснив різницю між перемовними форматами та «Кримською платформою»

Укрінформ
"Кримська платформа" відрізняється від переговорних форматів тим, що в ній не буде брати участь Російська Федерація.

Про це телеканалу "Дом" розповів глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, передає Укрінформ.

"Є різниця між форматами та "Кримської платформою". Дуже багато хто чув про Нормандський формат, про Женевський формат тощо. Це перемовні формати, в які зокрема потрібно запрошувати Російську Федерацію або створити умови, щоб вона була зацікавлена в участі в переговорному процесі. Бо будь-який конфлікт завершується саме переговорами. Що стосується Платформи, то це якраз коло друзів", — пояснив Барієв.

Читайте також: Штати на саміті Кримської платформи представить міністр транспорту - Джемілєв

Він зазначив, що синергія "Кримської платформи" повинна виражатися в залученні представників різних рівнів і сфер діяльності.

"Високий рівень — участь глав держав, керівників урядів, які дають посил Росії про готовність брати безпосередню участь в системній роботі з деокупації", — сказав глава Кримськотатарського ресурсного центру.

Далі — експертне середовище.

"Це громадські діячі, експерти, які взаємодіють між собою для того, щоб виробляти ідеї — що необхідно робити для реінтеграції", — продовжив він.

Наступний зріз — політичний рівень.

"Мова йде про міжпарламентський рівень країн. Коли депутати, які приймають рішення в тій чи іншій країні, повинні комунікувати та розуміти, які рішення необхідно ухвалювати", — доповнив Барієв.

Читайте також: Зеленський: Кримська платформа може стати важливим інструментом безпеки на Чорному й Азовському морях

Він нагадав, що в основу "Кримської платформи" покладена вже затверджена Президентом України Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

"А в роботі "Кримської платформи" повинні вироблятися операційні плани, ідеї щодо того, як реалізувати цю Стратегію", — зазначив експерт.

За словами Барієва, підготовка до першого саміту "Кримської платформи", який пройде 23 серпня в Києві, йде не так легко, як хотілося б.

"Бо це дійсно складний процес. Але те, що ми йдемо цим шляхом, те, що у нас навіть виникають якісь проблеми, але ми їх намагаємося подолати, — це теж результати", — упевнений він.

Читайте також: Дуда приїде на саміт Кримської платформи та 30-річчя Незалежності – МЗС

Дуже важливо, щоб після саміту 23 серпня не закрилася тема "Кримської платформи", а навпаки, вона дала "життя для подальших дій", вважає Барієв.

"Ось цього якраз і боїться Росія. Згадаймо слова того ж Путіна — "ми граємо в довгу". Тобто Росія розраховує на те, що рано чи пізно всі втомляться, видихнуть, змиряться, адаптується українське суспільство, адаптуються європейські та західні політики. І що таким чином Росія поступово буде реалізовувати ті плани, які поставила перед собою щодо окупації наших територій", — резюмував Ескендер Барієв.

Читайте також: Кількість учасників високого рівня на саміті Кримської платформи зростає щодня - Джапарова

Нагадаємо: Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Перший саміт Кримської платформи запланований на 23 серпня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-