Глава МЗС Литви назвав помилкою американо-німецьку угоду щодо Nord Stream 2

Глава МЗС Литви назвав помилкою американо-німецьку угоду щодо Nord Stream 2

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс назвав помилкою угоду між США та Німеччиною щодо газопроводу Nord Stream 2 і запропонував, як її виправити.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Baltic Times.

«Я вважаю, що це помилка, і ця помилка буде дорого коштувати. Я бачу можливості виправити цю помилку ... якщо Україні буде запропонований план дій щодо членства в НАТО або запуск газопроводу буде використаний в якості важеля для вимоги виведення російських військ з території України», - сказав Ландсбергіс.

Читайте також: Держдеп США не виключає нових санкцій проти Nord Stream 2

На його думку, новий газопровід - це «велика перемога» для президента Росії Володимира Путіна, і потрібно зробити так, щоб глава РФ «заплатив дійсно велику ціну за цю перемогу». «Це серйозний важіль, і є можливість використовувати його для досягнення мінімального позитивного результату. Якщо цього не зробити, це буде збитком ... у першу чергу, для тих країн, які погодилися на Nord Stream 2», - підкреслив глава МЗС Литви.

Читайте також: Після запуску «Північного потоку-2» зросте ризик військової агресії – Вітренко

Як повідомляв Укрінформ, в американських ЗМІ з'явилася інформація про досягнення між адміністрацією Джо Байдена і урядом Ангели Меркель угоди щодо Nord Stream 2, яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

Заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявила, що за новою угодою між Вашингтоном і Берліном Німеччина бере на себе зобов'язання ініціювати санкції проти Росії в разі нової агресії проти України.

США і Німеччина опублікували текст угоди щодо «Північного потоку-2».

Читайте також: Nord Stream 2: «Змова» США й Німеччини та наслідки для України

«Північний потік-2» - це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром». У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

 Фото: DELFI / Kiril Čachovskij

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-