Яценюк вважає, що необхідно відновити стратегічну комісію між Україною та США

Яценюк вважає, що необхідно відновити стратегічну комісію між Україною та США

Відео
Укрінформ
Лідер "Народного фронту", експрем'єр Арсеній Яценюк вважає за необхідне відновлення діяльності спеціальної стратегічної комісії між Україною та США і узгодження чіткого комплексного порядку денного реформ для наближення України до НАТО і ЄС.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання щодо майбутньої зустрічі президентів України та США під час виступу в Атлантичній раді 14 липня у Вашингтоні, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу політсили.  

"Зустріч повинна мати дуже чіткі результати", – зазначив він.

Одним із бажаних результатів зустрічі Яценюк назвав відновлення діяльності спеціальної стратегічної комісії високого рівня між Україною та США на кшталт тієї, яка була створена за президента Білла Клінтона між тодішнім президентом України Леонідом Кучмою і віцепрезидентом Альбертом Гором.

Яценюк також наголосив на важливості узгодженого Україною та США всеохопного порядку денного реформ: "Повинна бути чітка програма реформ, дорога з двостороннім рухом між Україною та США. Ми маємо чимало документів, які якимось чином показують, як Україна має реформуватися: Угода про асоціацію, угода про ЗВТ, річні програми з НАТО, програма з МВФ, яка зараз на паузі. Але ми потребуємо одного комплексного, чіткого порядку денного реформ, який був би узгоджений між українською владою та владою США”.

“Щоб цю програму можна було легко пояснити українському народу. Щоб це були чіткі очікувані результати, які можна було б чітко виміряти, із робочими групами, створеними і у Вашингтоні, і в Києві. Це прокладе шлях до реального прогресу”, - додав він.

Читайте також: Яценюк у Вашингтоні: Nord Stream 2 є проєктом проти України, ЄС, США і всього енергоринку

Відповідаючи на запитання щодо перспектив візиту Президента Володимира Зеленського до Вашингтона, Яценюк сказав: "Я не маю повноважень анонсувати візит Президента Зеленського до Президента Байдена. Але до мене доходять певні чутки, що цей візит має точно відбутися, і що він відбудеться в короткостроковій перспективі. Можливо, за кілька тижнів, за місяць".

На його думку, дуже важливо, щоби Президент Зеленський "зміг встановити певні особисті відносини з Президентом США": "Довіра – ось що потрібно. А нині бракує цієї довіри, як я відчув (під час поїздки – ред.) у Вашингтоні".

Читайте також: Зеленський хоче поговорити з Байденом про участь США у врегулюванні на сході України

Спілкуючись із журналістами за підсумками поїздки у Вашингтоні, Яценюк зазначив, що приїхав до США, щоби “підтримувати Україну і боротися за Україну”, та мав зустрічі з посадовцями, які представляють українську команду у Вашингтоні. "Дух підтримки України у Вашингтоні високий. Такий самий має бути дух великих звершень в Україні, для того щоб Україна стала успішною", – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква заявив, що Президент Зеленський під час свого візиту до Сполучених Штатів планує обговорити з керівництвом США широкий спектр двосторонніх відносин. Йтиме мова, зокрема, про безпеку та оборону, а також про ситуацію в Донецькій та Луганській областях, частини яких тимчасово окуповані Росією.

Фото: nfront.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-