Долучитися до діяльності українських партій готовий кожен п’ятий виборець

Долучитися до діяльності українських партій готовий кожен п’ятий виборець

Опитування
Укрінформ
У середньому один з п'яти виборців в Україні готовий долучитися до діяльності політичної партії, за яку він голосує на виборах.

Про це на круглому столі в Укрінформі повідомив науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи”, доктор історичних наук, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія” Олексій Гарань, презентуючи результати опитування “Політичні партії очима виборців: як створити передумови ефективного представництва”.

“Якщо говорити про готовність долучатися, то тут насправді розкат не такий і великий. Найменше виборців партії “Сила і честь” - 17,8%, більша готовність долучатися у виборців “Батьківщини”, майже 24%. Хоча у виборців “Європейської солідарності” це теж майже 23%, тобто це різниця в межах похибки. І далі йде “ОПЗЖ” - 22%. До речі, у виборців “Слуг народу” теж показник 21%. У принципі , ці всі показники в межах похибки. Тобто п’ята частина готова долучатися до діяльності партії”, - розповів Гарань.

Водночас, за його словами, найбільшу готовність фінансувати політичні партії виявляють виборці “Європейської солідарності” - 16%. Серед виборців “Батьківщини” таких 12%, партії “Сила і честь” - майже 12%, “ОПЗЖ” і “Слуги народу” - до 10%.

Читайте також: Менше 20% українців довіряють політичним партіям

Окрім того, під час опитування у респондентів поцікавилися, яку суму вони готові надати на фінансування політичної партії, виборцями якої вони є.

“Від тисячі до двох тисяч гривень готові дати 21% опитаних, немало, як мені здається. 13% готові дати 2500 гривень і більше”, - розповів Гарань.

За його словами, до 50 гривень готові дати 14%, 100-200 - 17%, 300-500 - 10% виборців.

“П’ята частина готова давати більше тисячі та 13% - більше 2500 гривень. Ну, сказати - не означає одружитися, ми розуміємо. Але я думаю, в принципі, якщо люди готові давати такі цифри партіям - це не так вже і погано”, - прокоментував науковець.

Він також поінформував, що чоловіки значно частіше, аніж жінки, готові долучатися до партій та фінансувати їх.

Так, згідно з презентованим опитуванням, про готовність долучатися до партій заявили 24,5% чоловіків і 15% жінок, а про готовність фінансувати політичні партії - 16,7% чоловіків і 6,2% жінок.

Читайте також: Заборону політичної реклами підтримують понад 40% українців

Опитування на тему “Політичні партії очима виборців: як створити передумови ефективного представництва” проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 1 до 7 червня 2021 року.

Загалом було проведено 2003 інтерв’ю. Опитування здійснювалося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.

Фінансування опитувань здійснене в рамках проєкту МАТРА посольства Королівства Нідерланди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-