Заступник керівника ОП повідомив, які питання розглянуть на саміті Україна-ЄС

Заступник керівника ОП повідомив, які питання розглянуть на саміті Україна-ЄС

Укрінформ
На саміті Україна-ЄС, який пройде 12 жовтня у Києві, буде оцінено прогрес щодо перегляду Угоди про асоціацію і визначено нові завдання для подальшого співробітництва.

Як передає Укрінформ, про це заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква заявив у інтерв'ю Телеграфу.

"На саміті в жовтні також оцінимо прогрес щодо перегляду Угоди про асоціацію, в тому числі, її тарифної частини, інтеграції певних секторів економіки України до внутрішнього ринку ЄС. Я говорю і про енергетику, і про цифровізацію. На цьому саміті буде підбито багато вагомих підсумків, але й також визначено нові завдання", - сказав Жовква.

За його словами, на саміті буде обговорено результати, яких уже вдалось досягнути з часів минулої зустрічі. Йдеться, зокрема, про схвалення Радою Європейського Союзу проєкту угоди про Спільний авіаційний простір між Україною та ЄС. Заступник керівника ОП висловив сподівання, що ця угода буде швидко підписана, ратифікована і почне застосовуватися найближчим часом.

"Або так званий «промисловий безвіз» (домовленість, в рамках якої вироблена в Україні продукція вказаних в угоді категорій, у разі отримання сертифікату українського органу ринкового нагляду, буде мати вільний доступ до європейського ринку - ред.), робота щодо якого вже розпочата. Очікуємо на прибуття оціночної місії ще до кінця літа", - сказав Жовква.

Читайте також: На Банковій розповіли про підготовку візиту Зеленського до Штатів

Відповідаючи на запитання, чи може Україна втратити безвіз через певні політичні рішення, як дехто з політиків стверджує, заступник керівника ОП заявив, що "питання потенційної втрати безвізу не те що не порушувалось, а було остаточно знято ще до саміту Україна-ЄС, який відбувся в жовтні минулого року, коли було сказано, що жодних підстав для скасування безвізу немає".

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з очільником Європейської ради Шарлем Мішелем обговорив пріоритети двосторонньої взаємодії в контексті підготовки до 23-го саміту Україна – ЄС.

Попередній, 22-й саміт Україна-ЄС відбувся 6 жовтня 2020 року в Брюсселі, наступний запланований на 12 жовтня 2021 року в Києві.

У Міністерстві економіки України в червні заявили, що продовжують роботу із європейськими експертами щодо оновлення Угоди про асоціацію, зокрема її торгової частини. Зазначалося, що оновлення тарифної частини необхідне для того, щоб врахувати зміни, які сталися з часу її підписання.

Зеленський під час виступу на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася у Вільнюсі 6-7 липня, також заявив, що розраховує до наступного саміту Україна - Європейський Союз підбити перші підсумки переговорів щодо оновлення тарифної частини Угоди про асоціацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-