Російська сторона зірвала засідання політичної підгрупи ТКГ

Російська сторона зірвала засідання політичної підгрупи ТКГ

Укрінформ
Російська сторона зірвала засідання політичної робочої групи Тристоронньої контактної групи.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомив представник окремих районів Донецької області в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

За його словами, "сьогодні в політичній робгрупі ТКГ відбувся, так би мовити, дебют нового модератора від ОБСЄ Сільвії Берманн. Було підленько з боку представника Росії Дмитрієвського, користуючись недосвідченістю людини, спровокувати її на оголошення неформальної консультації - формальним засіданням. Ми попереджали, що в офіційних засіданнях українська сторона може бути представлена ​​тільки в повному складі, з представниками ОРДЛО від України. Оскільки засідання оголошено офіційним - ми з Казанським (представник окремих районів Луганської області в ТКГ Денис Казанський - ред.) сіли за стіл переговорів. Після нетривалої розгубленості в Донецьку все-таки вирішили зірвати діалог, який розпочався, і витягли, так би мовити, в студію Маю Пирогову, засуджену українським судом за терористичну діяльність. Ми, як і попереджали, в такому випадку були змушені вийти з віртуальної "кімнати переговорів". Згодом вийшли і всі інші".

Як зазначив Гармаш, Берманн "опинилася в незручній ситуації: одна, на тлі самовара... Фактично, Дмитрієвський підставив її своєю провокацією. Але це добра наука, нехай згадує, як працювати з росіянами (була послом Франції в Москві)".

На жаль, наголосив Гармаш, "ніяких змін у Мінському процесі сьогоднішня зустріч з новим модератором від ОБСЄ не передвіщає. Ми віртуально познайомилися. В особистому спілкуванні вона дуже приємна жінка. Але на загальній неформальній сесії новий модератор заявила про збереження старих "практик", якими попередній модератор, власне, і завів роботу підгрупи в глухий кут. А саме: "не цікавитися статусом учасників робочої групи". Тобто не питати, хто вони і кого з членів ТКГ представляють. Хоча в Комплексі заходів прямо записано, що робочі групи " відображають склад ТКГ", а на сьогоднішній день "люди з Донецька і Луганська" офіційно не представляють нікого з членів ТКГ".

Читайте також: Російські окупанти збільшили кількість провокацій напередодні ТКГ

При цьому, додав Гармаш, "представник ОРДО від Росії Михайлова аж засвітилася:" Дуже радісно, ​​що Ви дотримуєтеся цього ж шляху ". По суті, "цей шлях" означає, що в процесі так і не з'явиться другої сторони конфлікту: Росія заявлятиме, що вона посередник, а її маріонетки з Луганська і Донецька продовжуватимуть самопроголошувати себе "сторонами конфлікту", не маючи при цьому ніякої суб'єктності. Ну а якщо немає другої сторони, то і конструктивний діалог неможливий".

Гармаш висловив жаль, що зміна модераторів може перетворитися "у втрачений шанс почати реальний діалог про політичне врегулювання".

Також він зазначив, що завтра має відбутися засідання ТКГ, на якому "очікується оголошення ще однієї кадрової ротації, більш високого рівня".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-