Як виграти надскладні переговори - експерти дали поради для зустрічі лідерів України, ФРН та США

Як виграти надскладні переговори - експерти дали поради для зустрічі лідерів України, ФРН та США

Укрінформ
Заплановані візити президента Зеленського до Берліна й Вашингтона мають стати основою для ефективної реалізації інтересів України в умовах нових геополітичних зсувів, у яких США й Німеччина відіграють впливові ролі.

Про це йдеться в доповіді експертів Українського інституту майбутнього (УІМ), яка включає також рекомендації для України, як «виграти надскладні переговори» з вагомими геополітичними гравцями, повідомляє Укрінформ.

Очікується, що український лідер відвідає Німеччину перед візитом до США.

У цьому зв’язку аналітики УІМ звертають увагу, що для переговорів у Берліні слід враховувати виклики для самої Німеччини, які стосуються внутрішньої політики ЄС. Серед них – необхідність якось згуртувати позицію членів Євросоюзу в питанні «Північного потоку-2», політики ЄС на східних кордонах тощо. Берліну також важливо зберегти домінуючий вплив на прийняття рішень ЄС з урахуванням того, що Ангела Меркель піде з посади глави уряду, де вона перебувала 16 років.

Читайте також: Кулеба назвав ключову тему майбутньої зустрічі Зеленського і Байдена

«Для Німеччини вкрай важливим є вихід на нові рамки відносин з РФ. Берлін демонструє готовність «поважати» російські амбіції на формування власної зони впливу, вважаючи цей процес важливим з точки зору розвитку співпраці в ключових для себе сферах (економіка, зміна клімату, глобальна безпека)», - йдеться в аналітичному документі.

Нагадаємо, саме Ангела Меркель за підтримки президента Франції Еммануеля Макрона активно просуває ідею проведення/відновлення саміту ЄС-Росія, що викликало нерозуміння більшості інших країн-членів. Меркель поясняє таку пропозицію тим, що з Путіним зустрівся новий американський лідер Джо Байден.

Що стосується України, то позиція офіційного Берліна залишається стабільною: з одного боку, підтримка територіальної цілісності, з іншого – наголос на реалізації «Мінська», а також уникненні рішень, які в Москві сприймають як перетин «червоних ліній». До таких можна віднести приєднання України до НАТО й перспективи членства в ЄС. «Більш того, Німеччина не згодна навіть продавати зброю для посилення української армії, мотивуючи це своєю участю у Нормандському форматі», - зазначається у доповіді.

Читайте також: Зеленський: Тези про «зовнішнє управління» – пропагандистська мантра для споживача в Росії

Для України на німецькому (європейському) напрямі існує кілька викликів, зазначають експерти УІМ. По-перше, це прагнення Німеччини у відносинах з РФ розмежувати питання економіки з «політичним стримуванням» Росії. Така політика робить вкрай складним посилення тиску на Москву з метою врегулювання на сході України та деокупації Криму. Швидше навпаки, вкрай невигідні для України російські ініціативи, такі як «Північний потік-2», ризикують отримувати підтримку й далі, якщо вони лежатимуть у сфері інтересів Німеччини й Франції.

По-друге, це Мінський формат і питання Криму: Німеччина зацікавлена у виході на компромісне вирішення питань, тобто з урахуванням російської позиції та російських «червоних ліній». Тому вкрай складно отримати згоду Берліна на перезавантаження «нормандського формату» або об’єднання в один блок питань сходу України й Криму.

По-третє, білоруський напрямок, який створює ще один виклик для України.

Читайте також: Заклик Меркель-Макрона до «контакту» з Путіним: що це було і до чого призведе

Крім того, Німеччина – як і США – може вдатися до посилення риторики щодо українських реформ, у тому числі викорінення корупції, зміни умов закупівель, корпоративного управління тощо. Для Києва критично важливою стає грамотна комунікація щодо загальної логіки дій президента і парламентської більшості, роблять висновок аналітики.

Тим часом запланований візит президента Зеленського до Вашингтона має потенціал для поглиблення ділових відносин, щоби залучити американський капітал на український ринок та підвищити цінність України для США.

Так, у сфері енергетики аналітики радять враховувати зростання попиту в ЄС на низьковуглецеві енергоджерела – зелену енергетику, а також атомну електроенергію, водень, отриманий із їх використанням, та біогази. У цьому зв’язку, інвестиції США у проєкти відновлювальної енергетики в Україні, виробництва водню, модернізації газових мереж могли б мати вигоду і для України, і для США, і для Євросоюзу. Крім того, важливим елементом для переговорів у Вашингтоні може стати участь США у розширенні потужностей АЕС в Україні, в тому числі виробництві малих модульних атомних реакторів – відповідно до укладених угод.

Читайте також: Глава МЗС Франції пояснив Кулебі, чому виникла ініціатива саміту ЄС-Росія

Перспективними можуть також стати домовленості зі США щодо військово-технічного співробітництва та оборонно-промислового комплексу, «що гарантуватиме захист обох держав». У цьому контексті для України важливо реформувати законодавчу базу щодо діяльності ВТС та ОПК та встановити «фактично пільгове становище» для постачальників зі США, радять експерти. Підвищити рівень взаємодії могло б створення спільної агенції розвитку оборонної промисловості та військово-технічного співробітництва, зауважують в УІМ.

Суттєвий потенціал для поглиблення ділової взаємодії між Україною і США має титанова галузь. Україна має значні запаси титану на своїй території, а в США на цей ресурс існує значний попит. «Однак український титан, який видобувається переважно структурами, пов’язаними з Фірташем, експортується до Росії, яка потім продає перероблений титан тим же США. Це неприйнятна ситуація з огляду на державні інтереси України. Рекомендується переорієнтувати експорт титану на західний ринок»,- зазначається в доповіді.

Галузь регулювання кіберпростору також залишається важливим елементом як для США, так і України. У цьому контексті існує доцільність укладення двостороннього меморандуму в цій сфері, формування міжвідомчої групи та взаємодії на рівні фахівців.

Читайте також: Макрон пропонує Євросоюзу «структурувати» відносини з Росією

Український інститут майбутнього також визначає рекомендації у сфері зовнішньої політики, спрямовані на посилення ролі України в Ініціативі Тримор’я, врегулюванні Придністровського конфлікту, реагуванні на кризу в Білорусі.

Окремо розглядається питання російської агресії на сході України, зокрема, в контексті можливого перегляду Мінських угод. «Пропонуємо до візиту президента України до США підготувати чіткий план дій щодо конфлікту на сході України, бачення реінтеграції окупованих територій та мати альтернативний текст «Мінська», який можна запропонувати США й узгодити його з їхньою позицією»,- йдеться в доповіді.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський планує в липні відвідати з візитами Німеччину й Сполучені Штати Америки. Планується, що в Берліні й Вашингтоні глава української держави проведе зустрічі на найвищому рівні, під час який очікується обговорення, зокрема, питань подальшої взаємодії. Точні дати поїздок поки офіційно не називаються.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-