В Україні не громадянська війна, а зовнішня агресія - австрійський депутат

В Україні не громадянська війна, а зовнішня агресія - австрійський депутат

Укрінформ
Конфлікт на сході України - це не громадянська війна, а агресія з боку Російської Федерації, і про це треба чітко говорити.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав депутат Національної ради Австрії від ліберальної партії NEOS, голова парламентської групи дружби з Україною, Молдовою та Білоруссю Гельмут Брандштеттер.

"Я не можу судити, чи могли б завчасні дипломатичні переговори запобігти цій ситуації. Але що я можу стверджувати, так це те, що це був акт, який порушує міжнародне право. І що, звичайно, російські солдати пішли на чужу територію. Це - акт війни, і це беззаперечно", - таку оцінку австрійський політик дав російському вторгненню в Україну у 2014 році.

За його словами, чітко зрозуміло, що Росія є стороною збройного конфлікту в Україні.

Брандштеттер нагадав, як цинічно керівництво РФ поводилося на початку агресії: "Я навіть одного разу чув, що після того, як російські солдати зайшли, вони спочатку не мали знаків розрізнення. Тоді відбулася телефонна розмова між паном Путіним та пані Меркель, яка сказала: "Але ж ваші солдати перебувають в Україні". А він, як розповідають, відповів: "Я не маю впливу на те, куди вони їдуть у відпустку". І це – неймовірний цинізм".

Читайте також: Термін «громадянська війна» щодо України є спотворенням реальності - австрійський експерт

За словами депутата, зрозуміло, що у російському війську "нічого не відбувається просто так і нічого не проходить повз Путіна", а тому "очевидно, що це могло відбуватися лише з його волі".

Також австрійський політик указав на порушення Росією Будапештського меморандуму, відповідно до якого Україні надавалися гарантії безпеки в обмін на відмову від ядерної зброї.

"Це – не громадянська війна, а зовнішня агресія", - наголосив член Національної ради Австрії.

Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-