Голова РСУ просить Зеленського призначити суддів

Голова РСУ просить Зеленського призначити суддів

Укрінформ
Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням призначити суддів.

Про це ідеться у пресрелізі пресслужби Ради суддів України, що є в розпорядженні Укрінформу.

«На даний час у деяких судах у зв’язку з закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, нескладенням суддями присяги судочинство здійснюється на межі припинення. Зазначене призводить до дестабілізації діяльності судової влади, руйнує сподівання суспільства на ефективність її діяльності», - наголосив Моніч у зверненні.

На його переконання, такі явища становлять загрозу утвердженню в Україні принципу верховенства права, підривають основи правопорядку в державі, завдають непоправної шкоди авторитету України на міжнародній арені.

Крім того, зазначається у повідомленні, така ситуація призводить до погіршення оперативності та якості розгляду судових справ, знижує рівень захисту прав і свобод людини і громадянина, у зв’язку з чим виникають серйозні проблеми із забезпеченням реалізації принципу доступності людей до суду та забезпечення їх права на вирішення судом справи упродовж розумного строку.

«Враховуючи викладене, а також потребу у заповненні вакантних посад суддів з метою забезпечення належного рівня судочинства, прошу Вас із розумінням поставитись до вирішення вкрай важливої для правосуддя проблеми та розглянути питання про видачу відповідних указів про призначення на посади суддів кандидатів, щодо яких Вищою радою правосуддя були внесені відповідні подання", - зазначив у зверненні Моніч.

Читайте також: Президент: Перезавантаження судової системи - це два закони

Як зазначається, голова РСУ також попросив Президента надати Раді суддів України інформацію про загальну кількість нерозглянутих подань Вищої ради правосуддя про призначення кандидатів на посади суддів, які були внесені главі державі.

Окрім того, голова РСУ звернув увагу, що відповідно до ч. 1 ст. 128 Конституції, призначення на посаду судді здійснюється Президентом за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом. Так, ч. 2 ст. 80 Закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що Президент видає указ про призначення судді не пізніше тридцяти днів із дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя.

Читайте також: Зеленський розповів голові Венеційської комісії про судову реформу

Як повідомлялося, раніше член ВРП Світлана Шелест заявляла, що після припинення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у листопаді 2019 року Вища рада правосуддя відповідно до наданих їй повноважень розглянула матеріали стосовно 467 кандидатів на посади суддів.

У 2020 році ВРП внесла Президентові України подання про призначення 530 суддів до місцевих судів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-