Депутати пропонують заборонити судам зупиняти санкції РНБО до розгляду справи по суті

Депутати пропонують заборонити судам зупиняти санкції РНБО до розгляду справи по суті

Укрінформ
Група народних депутатів пропонують заборонити судам зупиняти рішення РНБО про накладення санкцій до розгляду справи по суті.

Водночас, не йдеться про заборону скасування в суді рішень РНБО, розповів у коментарі Укрінформу Федір Веніславський - представник Президента у Конституційному Суді, співавтор відповідного законопроєкту №5667 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань діяльності Ради національної безпеки і оборони України”.

“Цей законопроєкт має на меті кілька ключових моментів. Перший момент — це якщо рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій ухвалено, то будь-яка зацікавлена сторона, яка вважає, що її права порушено, може звернутися до суду щодо визнання цього рішення незаконним. Але адміністративний суд не може в порядку забезпечення цього адміністративного позову до розгляду справи по суті зупинити дію цього рішення. Тому що коли ми говоримо про рішення Ради національної безпеки і оборони, треба розуміти, що воно стосується саме питань, які завдають шкоди національним інтересам держави — інформаційним, економічним і так далі”, - підкреслив Веніславський.

Він додав, що вважає неправильним, некоректним і таким, що не відповідає рівню загрози, коли “який-небудь одіозний суддя своєю ухвалою зупиняє дію Ради національної безпеки і оборони”.

При цьому депутат заперечив, що законопроєкт №5667 має на меті заборонити судам скасовувати санкції РНБО.

“Якщо суд прийде до висновку, що санкції застосовано з порушенням закону або необґрунтовано порушено права людини тими санкціями, то суд може скасувати рішення Ради національної безпеки і оборони”, - сказав Веніславський.

Він додав, що “ні про яку заборону скасування в суді рішень Ради національної безпеки і оборони не має і бути не може, оскільки стаття 55 Конституції України гарантує кожному можливість в суді оскаржити будь-яке рішення, бездіяльність тощо”.

Крім того, за словами Веніславського, він та інші співавтори законопроєкту вважають, що за першою інстанцією такі адміністративні позови має розглядати Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду.

“І мінімум п’ять суддів мають розглядати такі категорії справ, тому що вони несуть дуже суттєву загрозу інтересам безпеки держави, якщо таке рішення буде скасовано”, - зазначив політик.

Читайте також: Санкції проти телеканалів Медвечука: справу відклали до 20 вересня

Як повідомлялося, група народних депутатів (у тому числі представник Президента у Конституційному Суді, член фракції “Слуга народу” Федір Веніславський) зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №5667 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань діяльності Ради національної безпеки і оборони України”.

Зокрема, він передбачає вдосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із підготовкою матеріалів та проєктів рішень для розгляду на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, у тому числі з питань застосування санкцій, порядку судового оскарження рішень РНБО про застосування санкцій, а також особливостей здійснення адміністративного судочинства у відповідних справах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-