Кравчук: Саміт Байден-Путін показав, що автократія неминуче дійде кінця

Кравчук: Саміт Байден-Путін показав, що автократія неминуче дійде кінця

Укрінформ
Справжніх результатів зустрічі президента США Джо Байдена і російського лідера Володимира Путіна, що відбулася 16 червня у Женеві, слід очікувати пізніше.

Таку думку висловив у програмі "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом" очільник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, передає Укрінформ.

Загалом він оцінив зустріч лідерів США і Росії як "продуктивну, конструктивну". На його думку, Байден на ній був більш переконливим.

"Тому що до цього він мав можливість зустрітися з лідерами країн "Великої сімки", НАТО, ЄС, і він мав за спиною консолідовану позицію ЄС, G7 і НАТО. Це означає, що він спирався на надто велику демократичну силу", — наголосив політик.

Читайте також: Кравчук спрогнозував, коли чекати приєднання США до Нормандського формату

Водночас, за його словами, у Путіна не було підтримки інших країн-лідерів.

"Судячи з його промови, він спирався на агресивні наміри і військові сили своєї країни. Я не знайшов у його формулюваннях натяків, що він міг говорити від імені ще когось. Що за ним стоять, підтримують його сили в інших країнах", — пояснив перший президент України.

Однак, за його словами, як точно будуть вибудовуватися взаємини США і Росії, зокрема в українському питанні, наразі неясно, тому що за підсумками зустрічі не ухвалено комюніке.

Читайте також: Мінський формат дає шанс урегулювати ситуацію на сході України - Меркель

"Значить, говорити про те, що ми маємо точні формулювання і точні завдання, теж не можна... Ми можемо обговорювати підсумкові пресконференції. А на них Путін і Байден перерахували, що вони робили, але абсолютно нічого не сказано, як робили, яким чином робитимуть, хто буде відповідати за це", — зауважив Кравчук.

На його думку, саміт Байден-Путін продемонстрував світу, що "демократія розвивається, а автократія неминуче дійде кінця".

"Ця зустріч — це не просто розмова. Це Байден показав свої тверді наміри захищати демократичні цінності, і сказав, що США будуть це робити системно і послідовно... Що нічого не пройде безслідно. Що за дії, які сьогодні дозволяє собі Росія, вона буде покарана, і до неї будуть застосовані відповідні заходи", — резюмував глава української делегації в ТКГ.

Читайте також: Кулеба про зустріч Байден-Путін: Президент США був однозначно на боці України

Як повідомлялося, президенти США та РФ Джо Байден і Володимир Путін зустрілися в Женеві 16 червня. Під час пресконференції після саміту Байден заявив, що Вашингтон і надалі підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-