Кравчук спрогнозував, коли чекати приєднання США до Нормандського формату

Кравчук спрогнозував, коли чекати приєднання США до Нормандського формату

Укрінформ
Рішення про приєднання США до нормандського формату щодо врегулювання ситуації на Сході України, ймовірно, буде ухвалено за підсумками візиту Президента України Володимира Зеленського до Вашингтона.

Таку думку висловив у програмі "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом" очільник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, передає Укрінформ.

"Якщо США приєднаються, вважаю, що це буде дуже великий крок щодо врегулювання процесу. Це означатиме, що і на Мінському майданчику буде більше дипломатії, більше зусиль і більше твердих позицій, ніж зараз", — сказав перший президент України.

На його думку, на цьому етапі в межах Нормандської четвірки Німеччині та Франції бракує твердості, системності і послідовності в тому, "щоб чітко і ясно поставити Росію в ту ситуацію, в якій вона реально перебуває".

Читайте також: У Берліні не коментують можливість долучення США до нормандського формату

"А саме що вона агресор і що вона - сторона конфлікту. Я, наприклад, за ці роки жодного разу не чув, щоб або президент Франції, або канцлер Німеччини сказали на будь-якій із зустрічей, що агресор — Росія і що вона повинна піти з Донбасу і залишити Крим. Я такого не чув. А це вже давно слід було б зробити", — переконаний очільник української делегації в ТКГ.

Після зустрічі Зеленського і Байдена, вважає Кравчук, "все буде змінюватися" - як стосовно отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО, так і у роботі нормандського формату й щодо ситуації з Мінськими угодами.

Читайте також: Україна виконала всі домовленості Паризького саміту «Норманді» - Кулеба

Він нагадав, що 16 червня під час пресконференції у Женеві Байден підтвердив, що Мінський процес треба розвивати, його потрібно підкріплювати дипломатичними та іншими можливостями.

"Очевидно, за цим стоять якісь конкретні пропозиції, які будуть реалізовані в якихось формах", — підсумував Кравчук.

Як повідомлялося, 16 червня у Женеві відбувся саміт президентів США та Росії.

У лютому Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання на долучення Президента США Джо Байдена до нормандського формату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-