Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Несемо відповідальність за те, щоб на нашій землі ніхто нічого не вирішував за нас

Несемо відповідальність за те, щоб на нашій землі ніхто нічого не вирішував за нас

Укрінформ
Хоч яким важким буде шлях до українського кордону на сході окупованих Донеччини і Луганщини – ми його пройдемо

Кожного разу, коли вчергове йтиметься про «Мінські домовленості» (@Geneva), хочу, щоб обов’язково згадували про неочікувані відвертості від одного з їх авторів – експомічника Путіна Владислава Суркова.

Щоб не мати ілюзій і перебільшених очікувань. Щоб бути реалістами, а не мрійниками. Щоб розраховувати насамперед на себе і на справжніх друзів та партнерів.

Щоб розуміти, що ці угоди значать для Росії, якої величезної шкоди було завдано Україні, й що врешті-решт нам дісталось у спадок.

Нижче – кілька тез-цитат від одного з ідеологів «русского мира» и «долгого государства Путина», які він озвучив під час одного зі своїх інтерв’ю.

Мовою оригіналу з деякими скороченнями.

Про «Мінські угоди»:

● «Это одно из высших достижений российской дипломатии».

● «Минские соглашения… личная заслуга самого Путина. Потому что они так сформулированы, что выгоднее для Донбасса не могу представить себе соглашений».

● «Я удивлен, честно говоря… что не только все страны Европы их признали, но и Америка и... это очень быстро стало документом Совбеза ООН. Они крайне выгодны и русскому делу на Украине, и России».

● «Максимум, на что может претендовать Украина, по этим соглашениям – это, так называемый, символический суверенитет над Донбасом».

Про Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»:

● «Закон об особом статусе. Да, это закон Украины. Но это закон Украины о том, что на Донбассе не действуют законы Украины».

● «Я – автор этого закона, соавтор вместе с украинскими товарищами и с теми, кто тогда воевал».

● «Там простые пункты. Языковая политика там особенная. Нигде русский язык не является официальным. Там он должен быть официальным. Там не действуют языковые законы Украины».

● «Экономическая схема. Экономические порядки там другие. Это написано в этом законе об особом статусе, принятом Радой. Там не действуют экономические законы Украины».

● «Там не действуют обычные силовые структуры Украины. Там действует Народная милиция, которая подчиняется местным властям».

● «Там есть особый режим приграничного сотрудничества с Россией, чего нет нигде. Это огромное достижение этих Минских соглашений».

● «Повторяю, это закон Украины о том, что на Донбассе не распространяются законы Украины – это главное в этих соглашениях».

WarGonzo: 12 червня 2021.

P.S. Україна має багатий досвід написання не в Києві, а у Москві, текстів угод і законів, згідно з якими ми мали жити. І ми добре знаємо, яким кольором пише Кремль – цей колір завжди червоний.

Саме за це ми несемо відповідальність – щоб на нашій землі ніхто нічого не вирішував за нас.

І яким важким не був би шлях до українського кордону на сході окупованої Донеччини та Луганщини, – ми його пройдемо. Крок за кроком.

Олексій Данілов
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-