В ЄС сказали, коли оприлюднять свою позицію стосовно відносин з Росією

В ЄС сказали, коли оприлюднять свою позицію стосовно відносин з Росією

Укрінформ
Євросоюз, за збігом обставин, оприлюднить власну позицію щодо подальших взаємин з Російською Федерацією завтра, саме в той день, коли президенти США і Росії зустрінуться в Женеві для двосторонніх переговорів.

Про це у вівторок під час інтерв’ю в ході Брюссельського форуму під егідою Німецького Фонду Маршалла (GMF) заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За збігом обставин, завтра, в той же день, що Байден і Путін будуть розмовляти одне з одним, ми маємо намір оприлюднити наш підхід до відносин між ЄС і Росією. Я кажу, – за збігом обставин, - тому що ми працювали над цими пропозиціями протягом минулого місяця, хоча вони будуть оприлюднені завтра. Наше бачення на подальші відносини з Росією може бути підсумовано у трьох дієсловах - відштовхувати назад (push back), стримувати (constrain) та взаємодіяти (engage) з Росією. Всі ці три речі одночасно», - сказав Боррель.

Читайте також: Боррель в ООН привітав ініціативу Кримської платформи та заявив про участь у саміті

Він зауважив, що відштовхувати та стримувати Росію примушує її власна поведінка, що має прояв в агресії проти сусідів, в захоплені чужих територій, у кампаніях дезінформації та в отруєннях опонентів, у тому числі на територіях країн ЄС. Водночас ЄС вимушений взаємодіяти з Росією в певних питаннях, будь-то контроль над озброєнням, ситуація в Сирії, Лівії, Арктиці або в інших регіонах світу.

«Наразі прогноз на такі відносини з Росією є не дуже позитивним. Наразі ці відносини знаходяться на найнижчому рівні, і буде дуже важко їх поліпшити», - сказав Боррель.

Читайте також: ЄС завершує підготовку нових санкцій проти Білорусі

Він зауважив, що під час саміту ЄС-США, який відбувся сьогодні у Брюсселі, американська та європейська сторони домовилися започаткувати так званий «структурований діалог» щодо Росії, на подобі до того, що вони вже створили раніше для координації політики щодо Китаю.

«Для дипломатів є дуже важливим мати такий структурований діалог. Це шлях, щоб звести разом наші занепокоєння, наші погляди, створити свого роду блок. Наразі ми маємо цей структурний діалог між ЄС і США по Росії. Це допомагає. Всі знають - коли ви знаходитеся разом на одному боці, і ви поділяєте все - спроможності, розвідку, процес прийняття рішень, проблеми та занепокоєння, які кожен з нас має стосовно Росії, - ми зводимо все це разом у цьому новому діалозі», - сказав Боррель.

Читайте також: Карабаський конфлікт: у ЄС сподіваються на звільнення всіх полонених

Водночас він утримався від будь-яких порад Президенту Байдену перед його зустріччю з російським керівником, зауваживши, що американський лідер має «набагато більший» досвід відносин з Росією.

Як вже повідомлялося, після проведення саміту з лідерами ЄС Президент США Джо Байден вилетів з Брюсселя до Женеви, де у середу, 16 червня, зустрінеться з російським лідером Володимиром Путіним. Перед цим він провів консультації щодо відносин з РФ з лідерами країн НАТО під час Брюссельського саміту, що відбувся у понеділок 14 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-