Кулеба каже, що згадку про ПДЧ для України у декларації НАТО «вигризли в останній момент»

Кулеба каже, що згадку про ПДЧ для України у декларації НАТО «вигризли в останній момент»

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає декларацію саміту НАТО 14 червня дуже доброю для України з урахуванням її контексту.

Про це він повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Глава МЗС зауважив важливість трьох елементів контексту для оцінки декларації саміту НАТО, у якій ідеться про підтвердження політики відкритих дверей для України і Грузії. По-перше, “ще за пару днів до саміту згадки про ПДЧ для України не було в тексті декларації”.

“Це правда, що ми її буквально вигризли в останній момент завдяки власній наполегливості, чесній розмові з НАТО та твердій підтримці ключових наших друзів”, - зазначив міністр.

По-друге, у попередніх деклараціях самітів НАТО у 2014, 2016 та 2018 роках не згадувалося про ПДЧ для України. “Могли, але не згадували. Хоча в цей час Україна воювала і заслуговувала на таку підтримку”, - наголосив Кулеба.

По-третє, “вчорашня декларація має набагато ширший контекст - це по суті план дій нового НАТО, в якому США помирилися з рештою союзників і тепер з новими силами Альянс працюватиме над досягненням поставлених цілей, підтримкою визначених друзів, у тому числі України, та стримуванням визначених суперників, у тому числі Росії”.

Читайте також: Кулеба озвучив стратегію України у просуванні до членства в НАТО

Кулеба підкреслює, що з урахуванням контексту це дуже добра для України декларація.

“Але я завжди чесно говорю партнерам, що за добрими деклараціями мають йти добрі дії. І найкраща така дія - надання Україні ПДЧ у 2022 році. Для отримання ПДЧ Україна вже зробила достатньо реформ. Коли нам кажуть "давайте ще більше реформ», то у мене одне запитання: Скільки ще?", - додав міністр.

Глава української дипломатії звернув увагу, що держава повинна продовжувати реформи, але “не повинна миритися з ситуацією, коли окремі держави-члени НАТО реформи в Україні використовують як виправдання для приховування власного небажання дратувати Росію”.

Читайте також: Російська окупація не завадить Україні приєднатися до НАТО – Байден

Кулеба впевнений, що Україна буде членом НАТО, щодо цього є згода і в Альянсі, і в Україні.

“І чим швидше ми станемо на шлях ПДЧ, тим сильнішою ставатиме Україна та євроатлантичний простір загалом. Все інше - це контекст, з яким ми системно працюємо”, - зазначив високопосадовець.

Як повідомляв Укрінформ, 14 червня в Брюсселі відбувся саміт НАТО, який розглянув шляхи подальшого зміцнення трансатлантичного партнерства та розвиток Альянсу до 2023 року.

Лідери країн НАТО підтвердили продовження політики відкритих дверей та євроатлантичні прагнення України і Грузії, а також закликали обидві країни продовжувати реформи для тіснішої інтеграції з НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-