У законопроєкті про олігархів не йдеться про конфіскацію власності – депутатка

У законопроєкті про олігархів не йдеться про конфіскацію власності – депутатка

Укрінформ
Законопроєкт про деолігархізацію, внесений Президентом, є першою законодавчою ініціативою, спрямованою на розділення бізнесу і політики. Проте в ньому не йдеться про те, що чиясь власність відбиратиметься.

Як передає Укрінформ, про це заявила заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади Олена Шуляк в ефірі одного з телеканалів, повідомляє пресслужба "Слуги народу".

«Жодна європейська цивілізована країна не зростила собі таку кількість олігархів, котрі десятки років зміцнювали свій вплив на владу. Законопроєкт про деолігархізацію можна вдосконалювати, подаючи поправки. Проте на сьогодні це єдиний документ, який розпочинає вирішення величезної проблеми, що існує в нашій країні», – сказала Шуляк.

Читайте також: У «Слузі народу» анонсували сім додаткових законопроєктів про олігархів

За її словами, в законопроєкті "немає жодного слова про те, що чиясь власність буде відбиратися". Не йдеться і про жоден тиск на представників бізнесу. Документ лише описує критерії, за якими визначатимуть олігархів, та запроваджує для них певні обмеження.

«Якщо ти підпадаєш під критерії олігархів і відповідаєш трьом із чотирьох (маєш вплив на політику, медіа, займаєш монопольне становище в галузі, розмір статків понад 2 млрд грн), тебе занесуть до відповідного реєстру. Це накладає на олігарха певні обмеження: йому не буде дозволено фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, щоб ще більше не нарощувати свій вплив. Люди, суспільство мають право знати, що якщо олігархи зустрічаються із представниками влади – їм треба публічно це вказувати. Така норма також міститься в законопроєкті», – пояснила Шуляк.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про деолігархізацію ("Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" №5599.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внести зміни, зокрема, до законів України "Про Раду національної безпеки і оборони України", "Про Кабінет Міністрів України", "Про центральні органи виконавчої влади", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про запобігання корупції", "Про прокуратуру", "Про приватизацію державного і комунального майна", "Про політичні партії в Україні" з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Як зазначають в Офісі Президента, документ матиме обмежений термін дії - 10 років - і має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-