Україна може мати план «Б», що допоможе вступити в НАТО — Зеленський

Україна може мати план «Б», що допоможе вступити в НАТО — Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна може мати так званий план «Б» за підтримки ЄС та США, який забезпечить повернення територіальної цілісності й закріпить безпекову ситуацію.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, повний текст якого опубліковано на сайті Офісу глави держави, передає Укрінформ.

«І чи бачимо ми альтернативу Альянсу? Якщо в цьому сенс питання. Як вийти зі складної ситуації через цю загрозу, якщо Україна отримує членство в НАТО? Я можу відповісти. Україна може мати план «Б», коли Україна отримує повністю свою територіальну цілісність, отримує свої території, це буде закріплено не в умовному чомусь на зразок Будапештського меморандуму, який можуть порушувати. А будуть серйозні гравці – Євросоюз, США, які закріплюють статус України в безпековій ситуації», - зазначив Президент.

Читайте також: Зеленський висловився за поставки німецької зброї в Україну

За його словами, такий план може бути для того, щоб вийти з «колапсу, у якому зараз перебуває Європа».

Зеленський запевнив, що має розуміння такого плану і збирався говорити про нього з Президентом США Джо Байденом.

Водночас на уточнююче запитання журналіста, чи цей план є планом до того, як Україна стане членом НАТО, чи альтернативним, глава держави пояснив: «Це план до того. Чому? Тому що цей план – він говорить про те, що ми сьогодні зупиняємо війну, сьогодні гарантуємо Україні безпеку, сьогодні вирішуємо питання енергетичної безпеки, окрім територіальної цілісності. І якщо ми сьогодні це робимо – це є швидка альтернатива. Вона не про геополітику, вона про людей, припинення пострілів, збереження життів, нашої армії».

Читайте також: Зеленський не виключає російської військової агресії з боку Білорусі

Водночас пізніше він додав, що це - питання діалогу з великими політичними гравцями й це «може бути швидкий план щодо членства України в НАТО або як альтернатива», який включатиме «гарантії військового характеру і енергетичну безпеку, і все інше».

«Ми можемо говорити про це, ми розуміємо європейські країни, які побоюються нашого членства в Альянсі. Але ми маємо отримати всі гарантії, щоб у майбутньому, через два-три роки, знову не опинитись у складній ситуації, коли Європа зніме санкції з Росії. А це дехто з європейців хоче зробити», - наголосив Президент

Разом із тим Зеленський уточнив, що такий план не може бути альтернативою нормандського формату, є «більш глобальним форматом», а те, що має вирішити «нормандська четвірка», стане частиною цього плану.

«Тому що нормандський формат – саме про схід України. Він не про Крим, не про «трубу», не про гарантії нашої безпеки, він не про членство в НАТО чи особливий статус партнерства з НАТО», - відзначив глава держави.

Читайте також: Зеленський: Nord Stream 2 нічим не відрізняється від анексії Криму

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня заявив, що робить усе можливе, аби не допустити заморожування війни на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-