Виживання народів в умовах зміни клімату має бути на порядку денному ООН - Кислиця

Виживання народів в умовах зміни клімату має бути на порядку денному ООН - Кислиця

Укрінформ
Зміна клімату ставить під загрозу виживання окремих народів, і це має стати предметом розгляду Ради Безпеки ООН.

Таку думку висловив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на спеціальному заході Економічної та соціальної ради ООН, присвяченому проблемам найменш розвинених країн та малим острівним державам, що розвиваються, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Ідеться не лише про фізичне виживання, а й про збереження культурної ідентичності. Невеликі острови природно схильні до стихійних лих, спричинених землетрусами та суворими погодними явищами, і на них особливо впливає зміна клімату», - наголосив дипломат.

Читайте також: Найбільше жителів Землі турбує зміна клімату — ЮНЕСКО

На його переконання, питання підтримки малих острівних держав в умовах змін клімату та пандемії має стати предметом розгляду Радбезу ООН, «оскільки стосується деяких аспектів безпеки».

За словами Кислиці, найбільше в таких країнах потерпають жінки, оскільки вони дуже залежать від місцевих природних ресурсів для існування.

Він також підкреслив, що пандемія вдарила по економіці цих країн, оскільки вони на 30%, а подекуди й на 90% залежать від туристичної галузі. Розв’язати цю проблему, вважає постпред, має допомога у вакцинації населення цих країн.

Читайте також: Штати та Китай домовились поглибити взаємодію в боротьбі зі зміною клімату

На думку Кислиці, масу можливостей для малих острівних держав можуть надати цифрові технології, які допоможуть «диверсифікувати економіку, активізувати виробництво, отримати більший доступ до глобальних ланцюгів створення вартості та підвищити готовність до стихійних лих». Проте, сказав він, цьому перешкоджає брак відповідної інфраструктури для навчання та знань.

За словами Кислиці, Україна готова підтримати ініціативи та конкретні кроки, схвалені міжнародною спільнотою, щоб допомогти таким державам «для зменшення їх вразливості через COVID-19».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-