Депутати Бундестагу застерігають від подальшої ескалації навколо України

Депутати Бундестагу застерігають від подальшої ескалації навколо України

Укрінформ
Заяви керівництва російської армії мають перетворитися на конкретні кроки з деескалації, адже загроза військової агресії Росії проти України все ще не зникла.

Про це йшлося у четвер під час дебатів на тему «Пересування російських військ та зростаюча небезпека ескалації на сході України», передає кореспондент Укрінформу.

«Росія військовими, а також гібридними засобами, засобами дезінформації порушила міжнародне право, порушила суверенітет України. І це неприпустимо. Президент Путін заявляє, що буде визначати «червоні лінії». Червоні лінії визначає міжнародна спільнота та міжнародне право, а не один авторитарно правлячий президент», - заявив депутат від консервативного блоку Давід Вадефуль.

Читайте також: У Берліні заявляють, що агресія Росії щодо України є загрозою всій Європі

Відмову України від ядерної зброї він назвав «цивілізаційним стрибком уперед», а наступне порушення Росією гарантій безпеки України «катастрофічною помилкою в Європі, яку не можна прийняти». Вадефуль нагадав, що Росія порушувала міжнародне право також в багатьох інших випадках та оголосив «чітку вимогу німецького Бундестагу до Росії: відведіть ці війська, деескалуйте ситуацію, поверніться до перемовин у нормандському форматі, Німеччина з Францією готові бути посередниками».

Про «червоні лінії Путіна» говорив і член Вільної демократичної партії (ВдПН) Александр Граф Ламсдорфф. На його переконання, це висловлювання у зверненні російського президента має на меті «створення непередбачуваності, свавілля у політиці, закріплення права сильного, а не сили права», що є неприйнятним. Депутат також підкреслив, що заяви Москви про, мовляв, реакцію на «ворожу активність НАТО» не відповідають дійсності.

«Це фейк-ньюс, це російська дезінформація. Ціль зовсім інша: Росія хоче залякати суверенну Україну, обмежити її суверенітет», - підкреслив політик. При цьому він зауважив, що попри запевнення міністра оборони РФ Сергія Шойгу не можна виключати, що йдеться «про підготовку військового вторгнення».

Читайте також: Перспектива проведення «Норманді» є, однак передумови ще не виконані - посол Франції

Родеріх Кізеветтер (ХДС/ХСС) також погоджується, що невиконання Росією вимог положень Віденського документа про надання даних про переміщення військ свідчить про те, що вона погрожує Україні та дійсно може напасти на східну частину України і спробувати відрізати її від виходу до Чорного моря.

Соціал-демократка Даніела де Ріддер підкреслила, що озброєні солдати російської армії на кордоні з Україною є загрозою не лише для України, а й для інших країн, зокрема, для Польщі та країн Балтії. Де Ріддер, яка також є уповноваженою Парламентської асамблеї ОБСЄ по східній Європі, зазначила, що нові агресивні дії Путіна є «стрес-тестом для Заходу, у ході якого російський президент хоче перевірити, як далеко він може зайти». Вона також нагадала про «насильницьку русифікацію» шляхом видачі понад 400 тисяч паспортів місцевому населенню на сході України, обіцянки захистити російську меншину.

"Це треба розуміти як проголошення планів подальших анексій», особливо з урахуванням поставки зброї сепаратистам", - вважає депутатка.

Читайте також: Німецькі Зелені в рейтингах вперше обігнали консерваторів

Парламентарій від блоку ХДС/ХСС Томас Ерндл зазначив, що переміщення військ до українського кордону – абсолютно неприйнятна та небезпечна провокація, оскільки один постріл може запустити всю спіраль військової ескалації. Цього треба уникнути будь-що, підкреслив він і наголосив: «Ми маємо захистити єдність України».

Депутати від правлячої коаліції консерваторів і соціал-демократів чітко підкреслили солідарність з Україною та наголосили на конструктивній ролі української сторони заради деескалації.

Більшість спікерів були з фракцій правлячої коаліції ХДС/ХСС і СДПН, адже саме вони ініціювали слухання в Бундестазі 22 квітня. Всі, окрім двох партій, висловили чітку солідарність з Україною та засудили агресивну поведінку Кремля. І лише Ліва партія та правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» обвинуватила в ескалації України та Захід, які, мовляв, «провокують» Росію, а та лише захищається.

Читайте також: Росія залишає техніку 41-ї армії під Воронежем

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військами повернути до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

«Росія починає відведення військ Південного і Західного військових округів у пункти постійної дислокації з 23 квітня. Перевірка військових частин завершується», - заявив Шойгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-