Позиція ЄС щодо підтримки України не змінилася – речник Євросоюзу

Позиція ЄС щодо підтримки України не змінилася – речник Євросоюзу

Укрінформ
Європейський Союз і Єврокомісія не змінюють своєї позиції щодо рішучої підтримки України та докладають активних зусиль для деескалації напруження у зв’язку із концентрацією російських військ біля кордонів України.

Про це заявив на брифінгу речник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Пітер Стано, відповідаючи на запитання про те, чи є лист керівника Кабінету президента Єврокомісії із негативною відповіддю на запрошення від Президента України взяти участь у заходах до Дня Незалежності України та саміті Кримської платформи ознакою змін у ставленні Євросоюзу до України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Україна має два варіанти: НАТО або озброєння і, можливо, ядерний статус - посол Мельник

«Позиція ЄС щодо України не змінилася. Ми вже розповідали про дипломатичні зусилля і про кроки, що здійснюються у зв’язку з подіями на кордоні з Росією. Ми мали декілька нагод висловити нашу думку. Востаннє це відбулося під час телефонної розмови високого представника Борреля та державного секретаря США Блінкена минулого вівторка. Вони висловили занепокоєння у зв’язку із цією ситуацією та закликали Росію до негайної деескалації. Була також спільна заява міністрів закордонних справ G7 за участю високого представника ЄС, яка була зроблена також у вівторок», - зауважив Стано.

Читайте також: ЄС та G7 закликали Росію зупинити військову провокацію на кордонах з Україною

Він відкинув звинувачення на адресу ЄС щодо пасивності у реагуванні на зростання напруження навколо України та зауважив, що докладається багато зусиль і дій для врегулювання ситуації та деескалації як з боку країн НАТО, так і за участю країн-членів Європейського Союзу.

Речник наголосив, що ЄС і Єврокомісія продовжують підтримувати Мінські домовленості та наполягають на тому, щоб усі залучені сторони поважали їх положення та докладали зусиль для пошуку політичного рішення для врегулювання кризи на Сході України.

Читайте також: Настав час конкретних пропозицій про ПДЧ у НАТО – Зеленський

«Дуже багато робиться з боку європейської сторони. Добрий приклад – наступна зустріч у форматі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбудеться у понеділок, на порядку денному якої обговорення подальших кроків Європейського Союзу у цьому контексті», - зауважив Стано.

Як повідомлялося, 14 квітня європейське видання POLITICO оприлюднило статтю, в якій відображено обурення неназваних дипломатів та офіційних осіб Євросоюзу появою листа керівника Кабінету президента Єврокомісії з негативною відповіддю на запрошення Президента України до участі в саміті Кримської платформи та у заходах до Дня Незалежності України в той час, коли Україна потребує міжнародної солідарності на тлі загроз, пов’язаних із концентрацією російських військ на її кордонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-