Кулеба: Для України Молдова була, є і залишається другом

Кулеба: Для України Молдова була, є і залишається другом

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час телефонної розмови запевнив свого молдовського колегу Ауреліу Чокоя, що для України Молдова була, є і залишається другом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС.

Сторони обговорили розвиток дружніх українсько-молдовських відносин, а також загострення Росією безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях України та нарощування військ РФ довкола кордонів нашої держави. Чокой запевнив у незмінній підтримці Молдовою суверенітету та територіальної цілісності України.

Крім того, міністри приділили увагу ситуації довкола колишнього українського судді Миколи Чауса, який чотири роки тому незаконно, за не до кінця з’ясованих обставин потрапив на територію Молдови, де попросив політичного притулку, а нещодавно зник у Молдові за не менш дивних обставин.

За словами глави МЗС України, вітчизняні правоохоронці очікували, що після позитивного для України завершення судового розгляду скарги Чауса на відмову надати йому притулок, він буде екстрадований в рамках міжнародної правової допомоги на підставі європейських конвенцій та двосторонніх договорів про видачу правопорушників і про взаємну допомогу в кримінальних справах.

Читайте також: Спроба Росії нав’язати Україні образ «агресора» провалилася - Кулеба

Кулеба відзначив, що Україна не причетна до нинішньої ситуації з Чаусом, а для встановлення усіх її обставин, зокрема, місця перебування колишнього судді, пропонує Молдові створити спільну робочу групу. Він також запевнив, що для України Молдова була, є і залишається другом.

"Українська сторона переконана, що ситуацію намагаються використати на свою користь сили, які не просто не зацікавлені у подальшому поглибленні українсько-молдовського співробітництва, а й ставлять за мету зірвати позитивний для обох країн розвиток відносин, зміцнення європейських перспектив України і Молдови", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, у СБУ та ДПСУ наразі не коментують події у Молдові щодо судді Чауса.

3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. Інформацію підтвердили в столичній поліції.

3 березня колегія цивільних, комерційних та адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку колишньому українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року переховується в Молдові.

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. дол.

У вересні того самого року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса від посади, а 28 листопада 2017 року постановила звільнити його з посади судді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-