ВАКС повторно закрив справу Насалика про недостовірне декларування

ВАКС повторно закрив справу Насалика про недостовірне декларування

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд повторно закрив кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика у декларуванні недостовірної інформації.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС, передає Укрінформ.

“У четвер, 1 квітня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду частково задовольнила клопотання прокурора САП та закрила кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості у декларуванні недостовірної інформації (ст. 366-1 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, прокурор САП подав клопотання про закриття справи на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК. За його словами, розгляд цієї справи не може бути продовжений, оскільки 27 жовтня 2020 року КСУ ухвалив рішення, яким було визнано статтю 366-1 ККУ такою, що не відповідає Конституції, і її вилучено з ККУ.

Сторона захисту та сам обвинувачений заперечували проти задоволення такого клопотання прокурора, зазначивши, що, на їхню думку, визнання статті 366-1 ККУ неконституційною та її подальше скасування має своїм правовим наслідком ухвалення судом виправдувального вироку, і наполягали на подальшому розгляді справи.

Читайте також: Насалик оскаржує результати перевірок його декларації НАЗК

Сторона захисту також висловила позицію, що обвинувачений має право на справедливий суд, гарантоване статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Захист обвинуваченого і сам ексміністр заявляли, що тривале кримінальне переслідування через широке висвітлення у ЗМІ завдало шкоди репутації обвинуваченого, а закриття кримінального провадження ухвалою ВАКС від 24 листопада 2020 року не сприяло її відновленню.

Після закриття кримінального провадження першою інстанцією ВАКС обвинувачений подав скаргу до Апеляційної палати ВАКС, яка 2 березня 2021 року ухвалила рішення про скасування ухвали першої інстанції про закриття цього кримінального провадження та призначила справу до нового розгляду.

У ВАКС заявили, що дослідивши надані матеріали та заслухавши учасників судового процесу, суд “вважає безумовно необхідним закрити на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК дане кримінальне провадження щодо обвинувачення вказаної особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 КК”.

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада 2020 р. ВАКС закрив справу щодо декларування недостовірної інформації ексміністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом.

27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації). Через рішення Конституційного Суду Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) направило до судів клопотання про закриття провадження в 62 справах про корупційні правопорушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-