Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Візит до Катару: фундамент співпраці з ключовими партнерами

Візит до Катару: фундамент співпраці з ключовими партнерами

Блоги
Укрінформ
Компанії з Катару розглядають можливість долучення до реалізації інфраструктурних проєктів в Україні

Візит до Катару є вже другою поїздкою Президента у регіон Затоки з початку року. Це підтвердження того, яку увагу ми приділяємо Близькому Сходу в зовнішній політиці України.

Запрошення здійснити візит до Дохи ми отримали ще у травні минулого року, під час телефонної бесіди лідерів двох країн. Однак через загострення пандемії довелося відтермінувати переговори.

Робота над здійсненням офіційного візиту Володимира Зеленського активізувалась наприкінці лютого цього року. В Досі, як і під час візиту до ОАЕ, працювала група наших міністрів та посадовців, які підготували "фундамент" переговорного процесу між лідерами держав. Саме якість цієї попередньої роботи і визначила рівень зустрічей та загальну результативність візиту.

Держава Катар – один із ключових партнерів України у регіоні Затоки. Маємо амбітні плани щодо двосторонньої співпраці у широкому полі питань: розвиток торговельно-економічних відносин, енергетика, військово-технічне співробітництво, інвестиції та банківська сфера.

Минулого року досягли показника майже у 150 млн дол. США у двосторонній торгівлі. Це практично удвічі більше, ніж обсяги 2018 р. І такий результат було досягнуто в умовах жорстких карантинних обмежень. Вже цього року бачимо чітку тенденцію до подальшого збільшення цього показника. На мою думку, ця тенденція – демонстрація того, як наші відносини поступово набирають обертів та виходять на новий якісний рівень.

Україна готова повністю забезпечити продовольчу безпеку Катару шляхом експорту високоякісної аграрної продукції. Більше того, під час переговорів лідери країн обговорили можливість використання логістичної мережі Катару для постачання українського продовольства в інші країни регіону. Під час візиту Міністерство аграрної політики України уклало Меморандум про взаєморозуміння із катарською державною інвестиційною продовольчою компанією «Хасад Фуд». Цей документ дозволить спростити та пришвидшити рівень комунікації між нашими країнами у сфері продовольчої безпеки.

Уряд України продовжує курс на зміцнення енергетичної незалежності нашої держави. У цьому контексті з катарськими партнерами ми детально окреслили можливість реалізації спільних проєктів щодо розвідки та видобування природного газу в Україні та обговорили перспективи імпорту скрапленого газу з Катару. Для закріплення цих намірів було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством енергетики України та компанією «Qatar Petroleum», яка відповідальна за усю нафтогазову діяльність Держави Катар.

Сфери інвестицій та інфраструктури є надважливими для розбудови сучасної країни. Приємно відзначити, що великі катарські компанії, як оператор портів «Qterminals», не просто працюють в Україні. Вже за рік після укладання першої угоди щодо концесії порту «Ольвія» на загальну суму 3,4 млрд грн, менеджмент інвестора говорить про необхідність розширення власної діяльності в нашій країні. Це найкраща реклама для залучення нових великих інвесторів до нашої держави.

З метою розширення інвестиційної присутності Катара в Україні, у межах візиту було укладено Меморандум про взаєморозуміння між Фондом державного майна України та Катарською інвестиційною адміністрацією (Qatar Investment Authority). Цей документ дозволить збільшити кількість прямих іноземних інвестицій до економіки України.

Лише за минулий рік у межах програми «Велике будівництво» було збудовано 4 тис. км доріг. У цьому році заплановано будівництво ще майже 7 тис. км автошляхів. Такі показники вражають наших закордонних партнерів. І Катар не виняток. Компанії з Катару розглядають можливість долучення до реалізації інфраструктурних проєктів в Україні.

Існує предметна зацікавленість катарських фірм і щодо співпраці у банківській та авіаційній галузях. Наприклад компанія "Qatar Airways" розглядає можливість розвитку співпраці з українськими компаніями у сфері авіаперевезень.

Одне із наших завдань – максимально спростити перебування українських громадян за кордоном. Можливість взяти автомобіль в оренду під час ділової поїздки чи туристичної подорожі вирішує питання мобільності у новій країні. Підписання Спільної декларації між МВС України та Держави Катар – важливий крок до повного взаємного визнання водійських посвідчень нашими державами.

Україна відома у світі своїми висококваліфікованими моряками. Приємно чути про визнання рівня їх професійності від іноземних колег та бізнесменів. Для спрощення процедури працевлаштування наших моряків у великі міжнародні судноплавні компанії було укладено Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством Інфраструктури України та Міністерством транспорту і комунікацій Держави Катар про взаємне визнання дипломів/свідоцтв моряка. Упевнений у тому, що цей документ суттєво розширить горизонти можливостей для вітчизняних фахівців цієї сфери.

За результатами офіційного візиту Президента України до Держави Катар маємо підтвердження спільного бачення розвитку двосторонніх відносин між Дохою та Києвом. Загалом було укладено 13 двосторонніх документів та 2 комерційні угоди.

Окрім зазначених вище, маємо відповідні меморандуми та угоди у сфері юстиції, спорту, медицини та боротьби зі злочинністю. Розглядаю цей візит як міцний фундамент для нарощення наших контактів та обсягів співпраці.

Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-