Згортання місії ОБСЄ зіграє на руку тільки Росії - МЗС України

Згортання місії ОБСЄ зіграє на руку тільки Росії - МЗС України

Заява
Укрінформ
МЗС України вважає неприйнятним блокування деякими членами ОБСЄ рішення про продовження на рік мандата Спеціальної моніторингової місії, який закінчується 31 березня.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

"Вже від початку квітня ОБСЄ може втратити свій ключовий інструмент сприяння врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту. Непродовження мандата СММ завдасть серйозного удару авторитету ОБСЄ як регіональної безпекової організації, виконання безпекових положень Мінських угод та домовленостей нормандського формату критично ускладниться без моніторингу місії", - вказують у МЗС.

У міністерстві підкреслюють, що у разі недосягнення консенсусу про продовження мандата згортання діяльності СММ ОБСЄ гратиме на руку лише Російській Федерації. Адже незаконна військова діяльність збройних формувань РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України залишиться поза полем зору міжнародної спільноти, припиниться міжнародна фіксація порушень державою-агресором режиму припинення вогню, що може призвести до подальшої неконтрольованої ескалації.

Читайте також: Загибель військових під Шумами: Україна просить ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу

"Російські окупаційні адміністрації постійно чинили перешкоди у діяльності СММ, повністю блокували доступ її спостерігачів до тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, обмежували можливості спостереження на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, насамперед у районах, прилеглих до державного українсько-російського кордону, заважали фіксації порушень прав людини", - нагадали українські дипломати.

При цьому зазначається, що МЗС України вдячне Шведському головуванню ОБСЄ та державам-партнерам за зусилля з метою досягнення консенсусу щодо продовження мандата СММ.

"Закликаємо усі сторони відмовитися від деструктивної позиції, приєднатися до консенсусу та уможливити продовження діяльності СММ ОБСЄ в Україні", - підсумували в МЗС.

Читайте також: Росія всупереч заявам інтегрує ОРДЛО у свій простір – Україна в ОБСЄ

Нагадаємо, СММ ОБСЄ в Україні - місія неозброєних цивільних спостерігачів, яка проводить моніторинг та звітує про ситуацію з дотримання прав людини та гуманітарну ситуацію як у зоні конфлікту на сході, так і на всій території України.

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ 21 січня постійний представник РФ при цій організації Олександр Лукашевич виступив з критикою на адресу її чинного голови, керівника МЗС Швеції Анн Лінде за її висловлювання під час візиту до України про те, що силами СММ вже ведеться непрямий моніторинг ситуації в окупованому Криму. Російський дипломат пригрозив можливим непродовженням мандату СММ.

Українська делегація в ОБСЄ засудила ці нападки російської сторони на Шведське головування, назвавши їх неприйнятними, та закликала Росію виконувати взяті на себе зобов’язання у рамках ОБСЄ, у т.ч. стосовно поваги суверенітету та територіальної цілісності і недоторканності кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-