Резолюція ООН 2014 року стала першою відповіддю світу на агресію Росії проти України - МЗС

Резолюція ООН 2014 року стала першою відповіддю світу на агресію Росії проти України - МЗС

Заява
Укрінформ
Резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України», ухвалена 27 березня 2014 року, стала першою знаковою відповіддю міжнародного співтовариства на початок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди сьомої річниці резолюції.

«Висловивши рішучий протест у зв’язку із зухвалим порушенням Москвою основоположних принципів та норм міжнародного права, Генасамблея ООН визнала псевдореферендум про статус Криму незаконним, чітко підтвердила суверенітет, політичну незалежність, єдність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - зазначається в заяві.

Водночас у МЗС акцентували, що, попри невизнання та засудження спроби анексії з боку міжнародної спільноти, Кремль не лише не припинив тимчасову окупацію Криму, а навпаки з особливою зухвалістю та винятковим цинізмом загострює ситуацію на півострові.

Читайте також: Агресія Росії у Криму загрожує міжнародному миру – уряд Чехії

Українські дипломати підкреслили, що Росія також продовжує збройну агресію проти України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, підриваючи основоположні принципи міжнародного права, на яких базуються сучасні міжнародні відносини, світова безпека та міжнародний порядок.

«Україна продовжуватиме вживати всіх заходів відповідно до міжнародного права для протидії агресії РФ, захисту прав українських громадян, відновлення своєї територіальної цілісності та забезпечення повного відшкодування Росією збитків, завданих її протиправними діями», - запевнили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві додали, що знаковими подіями у цьому зв’язку стали схвалення Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь 11 березня 2021 року та Національної стратегії у сфері прав людини 24 березня 2021 року. «Ключовою складовою цих зусиль стане діяльність в рамках Кримської платформи, яку Україна створює разом з міжнародними партнерами для об’єднання зусиль з метою деокупації Криму», - зазначили українські дипломати.

Читайте також: Штати в ООН: агресія Росії проти України далека від завершення

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-