Підписана Зеленським та Науседою декларація є кроком до визнання європерспективи України – ОП

Підписана Зеленським та Науседою декларація є кроком до визнання європерспективи України – ОП

Укрінформ
Підписана у Києві Спільна декларація Президентів України та Литви є першим кроком до визнання Європейським Союзом перспективи членства України, заявляє заступник керівника Офісу глави Української держави Ігор Жовква.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

За словами Жовкви, офіційний візит Президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи в Україну був надзвичайно продуктивним.

Поряд із низкою спільних заходів за участю лідерів двох держав були укладені вісім двосторонніх документів.

«Один з них для нас – особливий, – наголосив Жовква. – Йдеться про Спільну декларацію Президентів України та Литви щодо європейської перспективи України. Це перший документ такого змісту, який був укладений Україною з державою – членом ЄС».

Заступник керівника Офісу Президента зазначив, що в Декларації не лише визнається право України подати заявку на членство в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз, а й закріплені наміри лідерів України та Литовської Республіки докладати зусиль для отримання перспективи членства України в ЄС. При цьому литовська сторона запевнила у своїй готовності підтримати Україну, коли наша держава подасть заявку на членство.

Читайте також: Україна і Литва домовилися координувати політику стосовно Білоруської АЕС

«Вважаю, що в не такому далекому майбутньому ця Декларація посяде чільне місце поряд з Угодою про асоціацію в історії здобуття Україною повноправного членства у Євросоюзі. Адже це – важливий крок на шляху реалізації стратегічної мети нашої держави, підкріпленої широкою підтримкою громадян України. Можу розкрити невелику таємницю – Президент України Володимир Зеленський особисто брав участь у підготовці тексту Декларації. Підписання Декларації лідерами двох держав є наочним підтвердженням стратегічного партнерства між Україною та Литвою», – сказав Жовква.

Він повідомив, що цей спільний українсько-литовський документ є першим кроком до визнання Євросоюзом перспективи членства України.

«Водночас на цьому ми не зупиняємося й розраховуємо, що невдовзі решта держав-членів також підтримають наші євроінтеграційні прагнення», – сказав заступник керівника Офісу глави держави.

«Як зазначив Президент України Володимир Зеленський, Україна у Євросоюзі – це не фантастична, далека мрія. Це стратегічна, досяжна мета. І ми робимо все можливе, щоб отримати широку міжнародну підтримку для досягнення цієї мети. Невдовзі у Євросоюзі буде започаткована широка дискусія щодо майбутнього Європи. Україна готова долучитися до цього діалогу, адже ми переконані, що Україна та Європейський Союз мають спільне майбутнє», – зауважив Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, 18 березня у Києві Президенти України та Литви Володимир Зеленський і Гітанас Науседа підписали Спільну декларацію щодо європейської перспективи України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-