Безпека світу в ХХІ столітті буде залежати від балансу двох систем цінностей – Клімкін

Безпека світу в ХХІ столітті буде залежати від балансу двох систем цінностей – Клімкін

Укрінформ
Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що у ХХІ сторіччі безпека світу залежатиме не від супердержав, а від балансу двох систем цінностей – умовно демократичної та азійської.

Таку думку Клімкін висловив на пресконференції в Укрінформі на тему: "Хто буде наддержавами в ХХІ сторіччі і чи зробить це світ безпечнішим?"

Перед цим науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань презентував результати глобального дослідження ставлення до наддержав, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, яке показало, що переважна більшість респондентів вважають, що США та Китай, найбільші наддержави нині, будуть такими і в наступному десятилітті.

Читайте також: Клімкін вважає реальною проблемою «помилки» світових ЗМІ з «російським» Кримом

«Я не вірю в світ, який буде визначатися, як інь і янь, тільки Сполученими Штатами і Китаєм…. Я вважаю, що у майбутньому є шанс балансу двох систем цінностей – одну назвемо системою цінностей, побудованою на принципах демократії і верховенства права,.. і навколо цього може поєднатися те, що ми називаємо трансатлантичним світом… Другу систему цінностей умовно назвемо азійською, і це тільки китайські цінності», - сказав Клімкін.

Він додав, що навколо цих двох мегакластерів можна побудувати певну перехідну систему, оскільки наразі, за його словами, «фактично не існує жодного світового порядку».

Читайте також: Путін готується торгуватися з США за окуповані території України – Клімкін

«Ми знаходимося фактично на початку перехідної фази. Скільки вона буде тривати - 15 чи 25 років, за яких умов і чим закінчиться, маємо чесно сказати: поки що ми не знаємо… Але я не виключаю певну модель, коли система азійських цінностей і демократичних цінностей балансуватимуть одна одну», - зазначив дипломат.

На думку Клімкіна, для України найближчі роки «з точки зору того, де і що ми будемо робити», дійсно визначатимуть наше існування.

«Я не вірю в модель стабільності національних держав у майбутньому – ця модель буде перезавантажуватися... Насправді якісь інші механізми мають використовуватися для стабілізації цього світового порядку, і вони будуть використані… Я бачу баланс двох систем ідентичностей і двох систем цінностей, але не бачу балансу двох супердержав», - зауважив ексміністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-