КСУ перейшов до закритого розгляду справи щодо конституційності закону про тергромади

КСУ перейшов до закритого розгляду справи щодо конституційності закону про тергромади

Укрінформ
Конституційний Суд перейшов до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення у справі щодо конституційності ​Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба КСУ.

“Велика палата Конституційного Суду на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглянула справу за конституційним поданням 51 народного депутата щодо відповідності Конституції України пункту 6 частини першої статті 4, частини третьої статті 11 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 5 лютого 2015 року № 157–VIII зі змінами. Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, КСУ перейшов до закритої частини для ухвалення рішення”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: КСУ опублікував розпорядження Тупицького про скликання спецзасідання

Як поінформував суддя-доповідач у справі Олег Первомайський, народні депутати звернулися до КСУ з клопотанням перевірити на відповідність Конституції України оспорювані приписи цього Закону, а саме: пункт 6 частини першої статті 4, який передбачає, що добровільне об’єднання тергромад сіл, селищ, міст здійснюється з дотриманням таких умов: «об'єднання територіальних громад здійснюється відповідно до перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, області», та частину третю статті 11, відповідно до якої «перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідної обласної державної адміністрації».

За інформацією судової установи, суб’єкт права на конституційне подання стверджує, що норми оскаржуваного Закону не відповідають низці приписів Конституції України.

Читайте також: КСУ на спецзасіданні 17 березня розгляне вчинення Тупицьким дисциплінарного проступку

Як уточнюється, обґрунтовуючи подання, нардепи, зокрема, вважають, що наразі декларується жорстке дотримання пропонованих виконавчою гілкою влади перспективних планів формування територій громад.

Такий безальтернативний та безкомпромісний підхід, на думку суб'єктів подання, не лише нівелює поняття добровільності, а й порушує положення статей 7 і 140 Конституції України, а також суперечить поняттю місцевого самоврядування, як конституційно-правового інституту.

Окрім того, на думку суб’єкта конституційного подання, всупереч частині третій статті 22 Конституції України, оспорюваними нормами Закону було запроваджено такий інститут об’єднання тергромад, який суперечить ідеології добровільного об’єднання тергромад та призводить до звуження конституційного права жителів громади на таке добровільне об’єднання.

У конституційному поданні також йдеться про те, що оспорювані приписи Закону порушують порядок здійснення місцевого самоврядування тергромадами, встановлений Конституцією України, та основи верховенства права.

Первомайський під час пленарного засідання поінформував про надіслані звернення до органів держвлади, закладів вищої освіти, наукових установ, членів Науково-консультативної ради КСУ для з’ясування позицій з питань, порушених у конституційному поданні, а також зазначив, що більшість відповідей отримано та долучено до матеріалів справи.

Суд перейшов до закритого режиму розгляду цієї справи.

Читайте також: Спецконфіскація: Конституційний Суд перейшов до закритого розгляду справи

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня у КС повідомили, що до Конституційного суду надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності окремих положень закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-