Спецконфіскація: Конституційний Суд перейшов до закритого розгляду справи

Спецконфіскація: Конституційний Суд перейшов до закритого розгляду справи

Укрінформ
Конституційний Суд України перейшов до закритого формату засідання з розгляду справи щодо конституційності спеціальної конфіскації.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Конституційного суду.

«У КСУ 11 березня відбулася відкрита частина пленарного засідання Великої палати, під час якого у формі письмового провадження Суд розглянув справу за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України статей 961, 962 ККУ. Суд завершив розгляд цієї справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшов до закритої частини для ухвалення рішення», - уточнюється у повідомленні.

Зокрема, суддя-доповідач у цій справі Олег Первомайський поінформував, що у конституційному поданні порушується питання про перевірку на відповідність Конституції України оспорюваних статей Кримінального кодексу України, якими встановлено зміст, порядок та випадки застосування такого заходу кримінально-правового характеру, як спеціальна конфіскація.

Читайте також: Спецконфіскація: суд просять скасувати роз'яснення вироку щодо $1,5 мільярда Януковича

Первомайський серед іншого зазначив, що, на думку авторів клопотання, оспорювані норми ККУ не відповідають низці приписів Конституції, оскільки спецконфіскація дублює покарання у вигляді конфіскації майна, порушуючи принцип пропорційності.

За його словами, народні депутати вважають, що застосування інституту спецконфіскації до особи, яка не є суб’єктом злочину, порушує принцип індивідуалізації відповідальності та презумпцію невинуватості, а неконституційний спосіб позбавлення права приватної власності із застосуванням спецконфіскації нівелює конституційні гарантії непорушності права приватної власності та звужує основоположні права і свободи людини.

Окрім того, як поінформував суддя — доповідач, суть оспорюваного поняття дозволяє поширити його дію на діяння, які були вчинені до набрання чинності відповідної норми закону про кримінальну відповідальність.

Первомайський під час пленарного засідання повідомив, що з метою забезпечення повного і об’єктивного розгляду справи було направлено запити до органів держвлади, закладів вищої освіти та членів Науково-консультативної ради КСУ, зокрема, до Президента Володимира Зеленського, парламенту, Верховного Суду, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Національного університету «Одеська юридична академія», Київського національного університету імені Тараса Шевченка та інших.

Читайте також: Повернення активів та управління конфіскованими: Кабмін затвердив план заходів

На цьому пленарному засіданні Великої палати КСУ був присутній представник суб’єкта права на конституційне подання, нардеп Григорій Мамка.

Як повідомляв Укрінформ, 6 серпня у КСУ повідомили, що до Конституційного суду надійшло конституційне подання 47 народних депутатів щодо конституційності окремих положень Кримінального процесуального кодексу, які передбачають проведення спецконфіскації.

Фото: КСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-