Президентський законопроєкт про в'язницю за брехню в деклараціях пройшов комітет Ради

Президентський законопроєкт про в'язницю за брехню в деклараціях пройшов комітет Ради

Укрінформ
Комітет ВР рекомендує ухвалити у першому читанні президентський законопроєкт про в'язницю за неправдиві відомості у деклараціях.

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу парламенту,

Зокрема, Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні президентський законопроєкт №4651 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», який передбачає повернення ув’язнення за брехню у деклараціях.

Читайте також: Судді, депутати і не тільки: НАЗК перевіряє декларації 88 посадовців

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 366-2 Кримінального кодексу, передбачивши для депутатів, держслужбовців та представників органів місцевого самоврядування обмеження волі на термін до 2 років та штраф від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо вказані особи «забули» внести до декларації активи та нерухомість на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Якщо ж вартість незадекларованого буде більше 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то депутат, держслужбовець чи представник органів місцевого самоврядування може отримати 2 роки за гратами або штраф від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Разумков задекларував 1,3 мільйона гривень від продажу майна

Змінами до статті 366-3 Кримінального кодексу передбачається посилення відповідальності за неподання декларації держслужбовцями та представниками органів місцевого самоврядування. У разі доведення провини вказані особи можуть отримати до двох років за гратами.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 4 грудня 2020 року повернула відповідальність за брехню в деклараціях.

Згідно з ухваленим законопроєктом, умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (наразі це від 1,3 до 9 млн грн – ред.) карається штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 до 51 тис. грн – ред.) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте також: Новий суддя КСУ задекларував п’ять квартир та понад 1 мільйон доходів

Умисне внесення суб’єктом декларування недостовірних відомостей від 4 тис. прожиткових мінімумів (наразі 9 млн грн) карається штрафом від 3000 до 5000 неоподаткованих мінімумів (від 51 до 85 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Умисне внесення суб’єктом декларування недостовірних відомостей від 4000 прожиткових мінімумів (наразі 9 млн грн) карається штрафом від 3000 до 5000 неоподаткованих мінімумів (від 51 до 85 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Умисне неподання декларації карається штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-