Штати та ЄС можуть разом допомагати Україні боротися з корупцією – експерт

Штати та ЄС можуть разом допомагати Україні боротися з корупцією – експерт

Укрінформ
США за нової адміністрації та ЄС можуть краще поєднати зусилля на українському напрямку, якщо не в посиленні тиску на Росію, то в підтримці внутрішніх реформ в Україні.

Про це заявила експерт берлінського Фонду «Наука і політика» Сюзан Стюарт під час дискусії на тему «Безпека людини під час криз», організованій Фондом Генріха Бьолля, передає кореспондент Укрінформу.

Наразі, за спостереженням Стюарт, з Вашингтона надходять два чіткі сигнали: те, що стосується готовності допомогти Україні в ефективнішому протистоянні російській агресії, і те, що стосується питань просування демократії та особливо боротьби з корупцією всередині країни.

Президент Джо Байден «однозначно знає набагато більше про Україну, аніж попередні президенти», він зацікавлений в ній, зазначила експерт. Але застерегла українську владу проти того, аби та «робила занадто велику ставку на це».

Читайте також: Тейлор: Не варто хвилюватися, що розмова Байдена з Зеленським досі не відбулася

У поєднанні зусиль США і ЄС Стюарт бачить наразі два варіанти: «сторони могли б, умовно кажучи, сісти за стіл та вирішити, чи готові вони значно посилити тиск на Росію, ніж було до цього часу, з метою спробувати досягти більше прогресу стосовно поведінки РФ на Донбасі; або, якщо вони не хочуть цього робити, просто визнати, що наразі Росія не змінюватиме свою позицію, і відтак треба більше сфокусуватися на заохоченні української сторони зосередитися на досягненні якомога більшого числа покращень на підконтрольних територіях». Стюарт вважає це «фундаментальним вибором», який має бути зроблений.

Щодо боротьби з корупцією, вона бачить свого роду «злиття інтересів та занепокоєнь» США і ЄС з огляду на розвиток подій в Україні. Це можна було спостерігати під час кризи навколо Конституційного Суду та всього блоку, який стосується антикорупційних інституцій. Отже, Стюарт вважає «реалістичним», що з цього питання США і ЄС можуть дійти згоди та працювати разом.

Читайте також: Монопольні кола ведуть кампанію з дискредитації реформ в Україні – Квін

Як повідомлялося, зі зміною адміністрації США відносини між цією країною та ЄС, зокрема, Німеччиною, значно покращилися. Водночас між сторонами залишаються розбіжності в поглядах на певні питання зовнішньої політики. Однією з таких тем у відносинах між Вашингтоном і Берліном залишається проєкт «Північний потік 2», який ФРН категорично не хоче використовувати як важіль тиску на Москву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-