Санкції США стримали Кремль від подальшої агресії на Донбасі – Гербст

Санкції США стримали Кремль від подальшої агресії на Донбасі – Гербст

Укрінформ
Попри те, що американські санкції не змусили Росію остаточно припинити війну проти України та окупацію Кримського півострову, вони стримали подальшу масштабну агресію Кремля на Донбасі.

Так прокоментував запитання про ефект санкцій США проти РФ колишній американський посол в Україні Джон Гербст, передає кореспондент Укрінформу.

«Санкції не переконали Москву відмовитись від окупації Криму й припинити її приховану – чи не настільки вже приховану – війну на Донбасі, і це правда. Але правда також у тому, що санкції вочевидь стримали Москву від її подальшої агресії», - наголосив Гербст.

Він нагадав, що, за оцінками МВФ, оприлюдненими кілька років тому, санкції коштують російському ВНП від 1% до 1,5% приросту на рік. Водночас, як зазначив експерт, нещодавно оприлюднені статистичні дані свідчать, що Росія за останні сім років могла втратити $180 мільярдів через санкції.

«Отже, це послаблює економічний потенціал РФ і як наслідок, її потенціал для проєктування військової сили (в регіоні – ред.)», - підкреслив колишній американський посол.

Крім того, зауважив він, санкцій остерігаються друзі Путіна та високопоставлені чиновники в російському уряді, які запроваджують антизахідну політику, але водночас мають елітну нерухомість за кордоном.

«Їм подобається відправляти своїх дітей до західних шкіл та зберігати гроші на Заході», - зазначив експерт.

Отже, за його словами, санкції й тут є ефективним інструментом тиску на оточення Путіна для обмеження злочинної агресії РФ, а також примушення Кремля до відповідальності за агресивну поведінку.

Читайте також: Байдену та Зеленському час провести першу телефонну розмову - Atlantic Council

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок адміністрація Байдена оголосила про введення санкцій проти Росії через переслідування опозиційного лідера Олексія Навального, спробу отруєння родини Скрипалів, а також порушення РФ міжнародної конвенції, що забороняє використання хімічної зброї.

Раніше, 22 лютого, США вели санкції проти російського судна «Фортуна», яке з початку нинішнього року намагалося продовжити будівництво Nord Stream 2. Крім того, під обмеження потрапив власник судна, ТОВ «КВТ-РУС».

Таким чином, адміністрація Байдена визначила тон своєї політики на російському напрямі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-